Kaliňák: Je potrebné zaviesť štatistiku rómskych trestných činov

NETKY.SK • 22 Október 2017, 07:24 • 2 min
Kaliňák: Je potrebné zaviesť štatistiku rómskych trestných činov

NITRA - Slovenská republika je bezpečným štátom, o čom svedčí aj umiestnenie krajiny v medzinárodných rebríčkoch, v ktorých sa Slovensko umiestnila ako 30. najlepšie miesto pre život a skončilo sa na 18. priečke v otázke bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Skonštatoval to minister vnútra SR Robert Kaliňák na konferencii strany Smer-SD, ktorá sa konala v sobotu v Nitre.

Podľa Kaliňáka sa počas uplynulých rokov podarilo posadiť za mreže mafiánskych bossov, ale aj aktérov káuz, akou bol napríklad prípad nástenkového tendra. "Napriek tomu sú orgány činné v trestnom konaní obeťami politických a mediálnych útokov. Tie je nutné zastaviť, pretože sú to útoky na našu krajinu i na jej demokratické zriadenie," vyhlásil Kaliňák.

Podľa jeho slov sa na Slovensku podarilo markantne znížiť počet krádeží aut, lúpeží a ďalších trestných činov. "Vidieť to aj na dôvere v políciu, ktorá stúpla v posledných rokoch na 53 percent. Pokrok vidieť aj v boji proti korupcii. Kým v roku 2005 bolo za tento trestný čin odsúdených 80 ľudí, vlani ich bolo 800. Sú medzi nimi lekári, učitelia, ale aj starostovia a prokurátori," povedal Kaliňák.

Ako pripomenul, na Slovensku sa podarilo zaviesť viaceré protikorupčné opatrenia. Sú medzi nimi nové pravidlá pre financovanie strán a volebných kampaní, protischránkový zákon, či zavedenie elektronického trhoviska.

Za veľký úspech vlád Roberta Fica považuje Kaliňák aj vstup Slovenska do schengenského priestoru. "Stali sme sa tým európskymi občanmi prvej kategórie. Musím spraviť aj pomocou našej diplomacie všetko preto, aby sa našli nástroje na zachovanie schengenského projektu," uviedol Kaliňák.

Pri zlepšovaní bezpečnostnej situácie sa podľa Kaliňáka musí vláda zamerať viac aj na prácu s rómskou komunitou. "Bolo chybou, že sme túto úlohu zverili opozícii, ktorá absolútne zlyhala. Keď na post splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity nastúpil nominant strany Most-Híd Ábel Ravasz, veci sa konečne pohli k lepšiemu," skonštatoval Kaliňák.

Podľa jeho slov nie je možné, aby kriminalita na Slovensku klesala, ale v rómskych osadách stagnovala, alebo stúpala. "Treba zaviesť zásadné opatrenia, políciu musí byť vidieť, musí konať a reagovať. Musí sa zvýšiť zodpovednosť rodičov za deti. Je potrebné zaviesť štatistiku rómskych trestných činov, aby sme vedeli, kto ich pácha a vedeli kriminalitu znížiť," zdôraznil Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona