Kaliňák: Holanďania popreli medializovanú tému "minischengenu"

NETKY.SK • 20 November 2015, 17:00 • 2 min
Kaliňák: Holanďania popreli medializovanú tému "minischengenu"

BRUSEL - Holandsko dnes vyvrátilo mediáne správy o vytváraní "minischengenu", uviedol minister vnútra SR Robert Kaliňák po skončení mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné veci a spravodlivosť v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Kaliňák upozornil, že mal dnes možnosť hovoriť s holandskými ministrami vnútra a spravodlivosti a tí ho informovali, že Holandsko nemalo na mysli vytvorenie "minischengenu", o čom veľmi vďačne písali médiá.

 

"Mysleli tým určitú ideu opatrení pre päť krajín, ktoré sú finálnymi destináciami pre utečencov - Holandsko, Belgicko, Nemecko, Rakúsko a Švédsko, v ktorých končí 60 až 80 percent všetkých migrantov," uviedol Kaliňák.

 

Spresnil, že snahou holandskej strany by bolo zaviesť kontroly, ale len na hraničných prechodoch, nie celej štátnej hranici, aby tak dokázali lepšie kontrolovať tých, ktorí neboli dostatočne preverení v iných krajinách EÚ.

 

Podľa Kaliňáka takéto opatrenie má byť istým náznakom pre tie členské krajiny, ktoré nerešpektujú ochranu vonkajšej schengenskej hranice. Dá sa hovoriť o istom tlaku, aby tieto krajiny začali túto situáciu riešiť.

 

Minister vnútra SR spresnil, že ide predovšetkým o Grécko.

 

"Táto idea sa však automaticky stretla s odmietnutím tak zo strany Európskej komisie, ako aj ostatných ministrov," zdôraznil Kaliňák. A dodal, že eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos zopakoval, že Schengen je najväčšou vymoženosťou EÚ a túto vymoženosť musíme iba rozvíjať a nie obmedzovať. To podľa Kaliňáka spočíva aj v tom, že čím lepšie budú chránené vonkajšie schengenské hranice, tým lepšie sa dajú rozvíjať pravidlá Schengenu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies