Kaliňák: Dohoda medzi EÚ a Tureckom príliš pripomína obchodnú dohodu

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 14:35 • 2 min
Kaliňák: Dohoda medzi EÚ a Tureckom príliš pripomína obchodnú dohodu

BRUSEL - Ministri vnútra EÚ sa dnes v Bruseli zaoberali technickými detailmi dohody o riešení migračnej krízy medzi Bruselom a Ankarou, o ktorej v pondelok rokovali najvyšší lídri na summite EÚ-Turecko. Uviedol to minister vnútra SR Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Kaliňák po prvej časti zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti zdôraznil, že sú členské krajiny únie, ktoré majú problém s niektorými bodmi navrhovanej dohody. Je to napríklad urýchlená vízová liberalizácia pre občanov Turecka či oblasť dodržiavania ľudských práv pri napĺňaní schémy jeden za jedného; tá predpokladá, že za každého sýrskeho utečenca vráteného z gréckych ostrovov do Turecka si krajiny EÚ zoberú sýrskeho migranta z Turecka.

 

Minister priznal, že tu môžu nastať určité ťažkosti v oblasti dodržiavania ľudských práv, lebo utečencov ktorí sa ocitnú na ostrovoch, nemožno násilím odvliecť naspäť do Turecka.

 

"Je dôležité, že balkánska cesta sa aj pri spolupráci Českej republiky a Slovenska do určitej miery uzavrela. Teraz hlavný kotol vzniká v Grécku," uviedol Kaliňák.

 

Podľa jeho názoru sa v tejto súvislosti dá len ťažko hovoriť o utečencoch pred vojnou, keď sa títo snažia utiecť z Grécka ako krajiny EÚ do Macedónska, ktoré nie je členom únie. To podľa neho spochybňuje skutočnosť, že ide o úprimných žiadateľov o azyl, utekajúcimi pred vážnym ohrozením života.

 

Minister vnútra SR ocenil návrh Európskej komisie, že sa treba vrátiť k normálnemu fungovaniu schengenskej zóny. Je to podľa neho ambiciózny plán, kde zrejme zavážila aj možnosť mnohomiliardových strát v európskej ekonomike, ak by došlo k zániku Schengenu. Normálne obnovenie režimu na vnútorných hraniciach EÚ je podľa jeho slov závislé od pokroku pri vytváraní spoločnej európskej pobrežnej a pohraničnej stráže.

 

"Každý hovorí, že dohoda s Tureckom je dobrá, ale je iba na začiatku," komentoval minister rodiacu sa dohodu medzi EÚ a Tureckom.

 

Podľa jeho slov treba s tureckou stranou ešte vyjednať podmienky týkajúce sa pravidiel rešpektovania readmisných zmlúv a štátnych hraníc. "To, koľko ľudí príde na grécke ostrovy, je závislé hlavne od Turecka - koľkých tam pustí, toľkí tam prídu," povedal v tejto súvislosti Kaliňák.

 

EÚ by podľa neho mala viac investovať do utečeneckých táborov, v ktorých žijú Sýrčania, a vysvetliť im, že nemá význam absolvovať cestu do Európy, pretože budú vrátení naspäť.

 

"Už to príliš pripomína obchodnú zmluvu a nie zmluvu, kde by sme mali rešpektovať svoje záväzky. Turecko, ktoré sa chce priblížiť EÚ a chce otvorenie ďalších prístupových kapitol, musí si intenzívnejšie plniť svoje záväzky. A bránenie migrácii je jedna z kapitol, kde nielen Grécko, ale ani Turecko si svoje úlohy neplní," skonštatoval Kaliňák.

 

Minister označil za dobré, že sa hľadá dohoda s Tureckom a uzavretie balkánskej cesty je podľa neho dobrým predpokladom, aby únia tohoročnú migráciu zvládla lepšie. V súvislosti so zlepšovaním počasia sa však bude opäť otvárať cesta pre migrantov na talianske ostrovy, čo pre EÚ bude znamenať nové výzvy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona