Kaliňák: Cez elektronické trhovisko sa bude obstarávať od začiatku roka 2015

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 17:48 • 2 min
Kaliňák: Cez elektronické trhovisko sa bude obstarávať od začiatku roka 2015

BRATISLAVA - Elektronické trhovisko na obstarávanie bežných tovarov a služieb vo verejnej správe má fungovať od začiatku budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Jeho pilotná prevádzka, s vkladaním prvých údajov a napĺňaním potrebných databáz, sa pritom očakáva už tento rok v lete. Na dnešnej tlačovej konferencii to avizoval minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), keď potvrdil podpis zmluvy na dodávku elektronického kontraktačného systému (EKS).
     

Tento systém, ktorý označil za ďalšie významné zlepšenie procesu verejného obstarávania, stojí aj s nadstavbami približne 3,5 milióna eur. Spolu s prevádzkovými nákladmi by mal v priebehu ôsmich rokov vyjsť na 20 miliónov eur. Väčšinu tejto sumy, možno aj celú, by však malo Slovensko získať z eurofondov. Na druhej strane sú očakávané úspory, ktoré podľa Kaliňáka aj pri konzervatívnych odhadoch dosiahnu 12,5 milióna eur ročne, čo pri zatiaľ avizovanej osemročnej prevádzke prinesie štátu spolu 100 miliónov eur.
     

"Po diskusiách aj s mimovládnymi organizáciami prichádzame s ďalším silným bodom, ktorý by mal stransparentniť verejné obstarávanie a znížiť priestor pre korupciu pri narábaní so štátnymi prostriedkami," vyzdvihol význam nového systému Kaliňák. Jeho rezort zvažoval pri elektronickom trhovisku viaceré alternatívy, ako najvýhodnejšie riešenie napokon vyšiel podpis zmluvy na jeho dodávku s konzorciom Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Toto konzorcium bude systém prevádzkovať, riadiť ho však bude ministerstvo vnútra. "Tento systém má mnoho výhod," myslí si Kaliňák.
     

Povinnosť nakupovať bežné tovary, služby a stavebné práce cez elektronické trhovisko bude mať štát, samosprávy a nimi zriaďované, financované alebo kontrolované inštitúcie, obchodné spoločnosti, rozpočtové a príspevkové organizácie. "Je to pomerne veľká skupina osôb, okolo 4000," vyčíslila poradkyňa ministra vnútra pre verejné obstarávanie Tatiana Behrová.
     

Finančné limity pre bežné tovary a služby v prípade štátu sú od 1000 eur do 134.000 eur, pri všetkých ostatných inštitúciách do 207.000 eur. V prípade stavebných prác je to od 1000 eur po viac ako 5 miliónov eur. "Všetky bežné tovary, služby a práce musia byť nakupované cez trhovisko, ak sú tam ponúkané. Ak nie, zadá sa zákazka klasickým spôsobom ako doteraz," doplnila Behrová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies