Kaliňák: Celý systém hot-spotov pre migrantov je vymyslený nesprávne

NETKY.SK • 10 November 2015, 07:17 • 2 min
Kaliňák: Celý systém hot-spotov pre migrantov je vymyslený nesprávne

BRUSEL/BRATISLAVA - Dnešné zasadnutie ministrov vnútra členských krajín EÚ neprinieslo z hľadiska riešení migračnej krízy žiaden posun dopredu a mohlo byť realizované aj na úrovni videokonferencie. Konštatoval to minister vnútra SR Robert Kaliňák po skončení mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Kaliňák uviedol, že na Rade ministrov bola snaha dokomunikovať, že tento proces funguje a "ideme ďalej", ale okrem štátov Vyšehradskej štvorky (V4) dnes aj iné krajiny potvrdili, že hot-spoty vymyslené pre migrantov nefungujú a dokonca sa pri nich "podlieza latka kvality", aby nebolo treba hovoriť o podvodoch.

 

Šéf slovenského rezortu vnútra pripomenul slová svojho rezortného kolegu z Litvy, že keď litovská delegácia prišla do Grécka, nikoho im nedali v rámci systému relokácií, čo naznačuje, že grécka strana účelovo vyberá migrantov len do krajín, kde aj tak chcú ísť, a vydáva to za úspech systému.

 

"Všetci skonštatovali, že hot-spoty aj tak nefungujú, a mňa neteší, že sme mali pravdu. Táto situácia nie je opraviteľná tým, že ju budú robiť viacerí alebo intenzívnejšie. Celý model je vymyslený nesprávne," zhodnotil situáciu Kaliňák.

Minister vnútra SR to podčiarkol aj dnešnou snahou Švédska, ktoré sa aj na pôde Rady ministrov začalo domáhať relokácií utečencov zo svojho územia, pretože ich nezvláda a domáce kapacity sú preplnené.

 

Švédsko chce využiť relokačnú kapacitu 54.000 osôb, ktorú Európska komisia pôvodne pripravila pre odbremenenie Maďarska.

 

Podľa Kaliňáka najväčším problémom Grécka je to, že neregistruje migrantov. Zdôraznil, že princíp kvót mal fungovať na to, že žiaden migrant neodíde z Grécka bez toho, aby bol zaregistrovaný. Toto základné pravidlo sa podľa jeho slov sústavne porušuje.

 

Kaliňák upozornil, že SR sa začne serióznejšie zaoberať relokáciami, až keď uvidí, že migranti sú prideľovaní aj do tranzitných krajín - ako napríklad Litva, Lotyšsko či Portugalsko - a bude možné skontrolovať, že tam migranti zostávajú a nedochádza k sekundárnemu pohybu.

 

"Na druhej strane ma teší, že krajiny V4 opäť dali jasné stanovisko, že odmietame dať do obehu trvalý mechanizmus relokácií," uviedol Kaliňák. Pripomenul, že snahy o presadenie tohto modelu zo strany Európskej komisie a Európskej rady sa trochu zvoľnili, ale nevylučuje, že euroúradníci túto tému vrátia na stôl v decembri. Zároveň však priznal, že aj zásluhou narastajúceho odporu viacerých členských krajín nie je politická vôľa túto agendu presadzovať.

 

Minister svojim rezortným kolegom zopakoval postoj SR k migračnej kríze. Uviedol, že sme poskytli 21 miliónov eur pre humanitárnu oblasť, vyslali 50 policajtov do Maďarska a 20 do Slovinska na ochranu vonkajších hraníc únie, pričom sme pripravení vyslať 20 expertov do agentúry Frontex a vieme túto pomoc zvyšovať vďaka zriadeniu 300-člennej policajnej jednotky pre hraničný dozor v zahraničí.

 

V závere Kaliňák zopakoval, že ďalší prílev migrantov Európa "nemôže zvládnuť". Riešením je podľa neho flexibilná dohoda s Tureckom, ktorého lode sa zatiaľ nečinne prizerajú na únik tisícok migrantov na grécke ostrovy. EÚ by podľa neho mala za prísľub spolupráce ponúknuť Turecku adekvátne protihodnoty, a až keď začne turecká strana konať, bude možné hovoriť o zvládaní migračnej vlny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies