Kaliňák by osobne trval na Procházkovej kandidatúre za eurosudcu

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 13:07 • 2 min
Kaliňák by osobne trval na Procházkovej kandidatúre za eurosudcu

BRATISLAVA – Podpredseda vlády a koaličného Smeru-SD Robert Kaliňák je osobne za to, aby vláda trvala na kandidatúre expolitika Radoslava Procházku na post sudcu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ). Uviedol to dnes pre média.

slovakia

left justify in out

„Ak by to bolo na mne, tak by som na jeho kandidatúre trval. Za pokus to stojí,“ vyhlásil. Dodal však, že v Smere-SD o tejto otázke nehovorili a on osobne ani nevie, aký je ďalší oficiálny proces v prípade kandidatúry na post sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu po negatívnom vyjadrení poradného výboru. Radoslav Procházka je jedným z najlepších slovenských odborníkov na ústavné právo a aj ďalšie otázky a je vhodným kandidátom na pozíciu sudcu Všeobecného súdu EÚ, vyhlásil Kaliňák. Na tomto mieste by mal byť naslovovzatý odborník, čo nepochybne Procházka je a to je to najpodstatnejšie, myslí si Kaliňák. Rôznym podozreniam sa počas pôsobenia v politike nikto nevyhne, ale tie, ktoré súviseli s Procházkom, sa vyšetrili a aj uzavreli, pripomenul.

V prípade Procházkovej kandidatúry prijal poradný výbor ešte v decembri minulého roka negatívne stanovisko. Slovenská vláda jeho kandidatúru stále oficiálne nestiahla. Napriek negatívnemu stanovisku môže trvať na jeho kandidatúre a potom definitívne rozhodnutie padne v pléne zástupcov členských štátov. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák už uviedol, že v tejto otázke by malo padnúť politické rozhodnutie na úrovni lídrov koaličných strán a on ich do toho tlačí. Lajčák minulý týždeň pre agentúru SITA uviedol, že je to neobvyklá situácia, keďže je už viac ako dva mesiace od doručenia písomného negatívneho vyjadrenia poradného výboru k Procházkovej kandidatúre. Vysvetlil však, že žiadne lehoty nie sú, dokedy by sme sa mali rozhodnúť, nie je teda ani formálny tlak, dodal. "Myslím si však, že stôl treba vyčistiť a jasne si povedať, čo a ako," vyhlásil minulý týždeň Lajčák.

Poradný výbor odmietol Procházkovu kandidatúru, a to "vzhľadom na obavy o integrite kandidáta, ktoré podľa výboru neboli rozptýlené". Stanovisko výboru v tejto časti neobsahuje podrobnejšie odôvodnenie nad rámec stručnej zmienky o vôli kandidáta vyhnúť sa zdaňovaniu niektorých nákladov jeho prezidentskej kampane v roku 2014, uviedla v januári Súdna rada SR po doručení písomného stanoviska. Podľa Súdnej rady SR v stanovisku poradného výboru rozsiahlo opisujú nesporné kvality Procházku, jeho právnu prax, jazykové schopnosti a medzinárodné skúsenosti.

Vláda odobrila kandidatúru Procházku na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu 28. septembra minulého roka. Túto kandidatúru vzhľadom na Procházkovu politickú minulosť a chyby, ktorých sa dopustil, sprevádzala kritika. Nikto nespochybňoval jeho odbornú pripravenosť, ale spochybňoval sa jeho morálny kredit. Ozvali sa aj hlasy, ktoré prípadný post sudcu v Luxemburgu pre Procházku označili za "trafiku", ktorú mal dostať na základe politických dohôd. To však expolitik odmietol. Ešte pred rozhodovaním poradného výboru sa Procházka rozhodol k 31. októbru vzdať poslaneckého mandátu v Národnej rade SR aj členstva v strane Sieť, ktorú zakladal. Procházka bol už druhý kandidát, ktorého nám na post dodatočného sudcu odmietli. Mária Patakyová neprešla výberom pre neznalosť francúzštiny - pracovného jazyka súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona