Kaliňák by mal dnes rokovať s opozíciou o volebných zákonoch

NETKY.SK • 10 December 2013, 09:46 • 2 min
Kaliňák by mal dnes rokovať s opozíciou o volebných zákonoch

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) by mal dnes popoludní rokovať s opozíciou o volebných zákonoch. TASR to potvrdili poslanci Gábor Gál (Most-Híd) a Miroslav Kadúc (OĽaNO). Zísť by sa mali o 15.00 h v rokovacej miestnosti Výboru Národnej rady SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

slovakia

left justify in out

Volebné kódexy by mali ísť na januárovú schôdzu, hoci podľa pôvodného plánu už mali byť schválené. Minister Kaliňák však požiadal o presunutie, keďže stále boli otvorené niektoré otázky, na ktorých sa nevedel s opozíciou dohodnúť. Doriešiť treba kontrolnú volebnú komisiu. Ministerstvo vnútra doteraz analyzovalo, ako to funguje v zahraničí a čím by sa dalo inšpirovať. O analýze by mal Kaliňák dnes hovoriť s opozíciou.

Zákony majú zjednotiť pravidlá pre všetky voľby. Majú tiež zaviesť finančné stropy pre kampane, volebné moratórium pre všetky voľby, ktoré v súčasnosti platí len pre niektoré. Rovnako sa majú zakázať zverejňovať predvolebné prieskumy, a to dva týždne pred voľbami, pôvodný návrh počítal s tromi týždňami, minister sa však napokon s opozíciou dohodol na dvoch.

Problematický bol aj zákaz vedenia kampane tretími stranami. Aj tu dospel minister s opozíciou k dohode, že tretie strany, napríklad mimovládne organizácie alebo aj jednotlivci, budú môcť viesť kampaň, ale napríklad budú musieť mať zriadený transparentný účet. Opozícia otvorila aj otázku väčšej váhy preferenčných hlasov.

Minister pôvodne plánoval, že sa zákony dotknú už jarných prezidentských volieb. S tým mala opozícia problém, pretože kampaň už beží a podľa nej by teda došlo k zmene pravidiel uprostred hry. Keďže sa zákony presúvajú až na januárovú schôdzu, prezidentských volieb sa zrejme nedotknú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies