Kaliňák bude rokovať s opozíciou o volebných kódexoch

NETKY.SK • 23 September 2013, 14:15 • 2 min
Kaliňák bude rokovať s opozíciou o volebných kódexoch

BRATISLAVA – Minister vnútra Robert Kaliňák bude v utorok rokovať s opozíciou o zmenách vo volebných kódexoch. KDH ide podľa podpredsedu hnutia Pavla Abrhana na stretnutie so základnou pripomienkou a tou je návrat k štyrom volebným obvodom.

slovakia

left justify in out

„Chceme tým priblížiť poslancov k voličovi,“ povedal pre agentúru SITA. Kresťanským demokratom sa nepáči ministrov návrh, aby tretie osoby nemohli viesť predvolebnú kampaň. „Chceme umožniť aj tretím osobám viesť a robiť predvolebnú kampaň. Teda kampaň by mohli robiť záujmové združenia a mimovládne organizácie,“ povedal. KDH chce dosiahnuť aj zmenu navrhovanej kontroly financovania predvolebnej kampane. „Navrhujeme, aby také právo mal NKÚ, ale určite nie ministerstvá financií alebo vnútra,“ zdôraznil.

KDH má výhrady aj k predbežnému predkladaniu nákladov na predvolebnú kampaň. Abrhan upozornil, že vo voľbách do samosprávnych krajov a v komunálnych voľbách nekandidujú samostatné strany, ale väčšinou koalície. „Plagáty a bilbordy teda objednávajú spoločne viaceré strany. Jedna strana nevie preukázať takéto náklady,“ povedal s tým, že KDH však nemá problém, aby také pravidlo platilo vo voľbách do NR SR alebo Európskeho parlamentu. Za krok späť označil opätovné zavedenie predvolebného moratória a zákaz zverejňovania prieskumov verejnej mienky. 

Most-Híd chce, aby si Kaliňák najskôr prečítal ich návrh. Ako povedal pre agentúru SITA poslanec NR SR Gábor Gál, vláda by nemala riešiť len predvolebnú kampaň, ale financovanie strán ako takých. „Taký bol aj záväzok mimovládnym organizáciám,“ pripomenul. Riešenia musia byť podľa neho systematické. Všetky finančné toky, či už darovacie zmluvy alebo rôzne benefity, musia byť zakotvené v zákone tak, aby boli transparentné. „Existovať musí účinná kontrola a sankcie. Tie by mali byť prísnejšie a odradzujúce, aby zamedzili nečestnostiam,“ zdôraznil. 

Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská bude presadzovať, aby sa kreoval nezávislý kontrolný orgán na financovanie strán a volieb. Odmieta tiež, aby nové volebné kódexy platili už od budúcoročných prezidentských volieb a volieb do Európskeho parlamentu. „Predvolebná kampaň pred týmito voľbami sa už de facto začala, nemali by sme do nej zasahovať. Ideálne by bolo, keby sa vzťahovali nové kódexy najskôr na voľby do NR SR,“ povedala s tým, že si vie predstaviť, aby platili od komunálnych volieb, ktoré budú na konci budúceho roka. Žitňanská je tiež za to, aby každá strana, ktorá kandiduje do volieb, mohla mať svojho zástupcu v okrskovej volebnej komisii. „Nemôžeme to limitovať,“ povedala s tým, že je tiež neprijateľné, aby tretie osoby mali zakázané vstupovať do predvolebnej kampane. „To je obmedzenie slobody prejavu a občianskeho princípu,“ dodala. 

Svoje návrhy na stretnutie prinesie aj OĽaNO. Za dehonestáciu označil predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič rozdiel v podmienkach v predvolebnej kampani pre nezávislého kandidáta a kandidáta politickej strany. OĽaNO chce presadzovať vyššiu participáciu voličov nulovou kvótou pre preferenčné hlasy. V súčasnosti platí, že na kandidačnej listine sa posunie len ten, kto získa minimálne tri percentá hlasov zo zisku strany, za ktorú kandiduje. Viskupič zdôraznil, že OĽaNO bojuje proti nadvláde strán. „Kaliňákove návrhy súčasný stav betónujú a nadbiehajú straníckej nadvláde,“ vyhlásil. OĽaNO chce, aby sa aj nezávislí kandidáti mohli zúčastniť na kontrole volebného procesu. „Nech sa za kontrolórov prihlási koľkokoľvek,“ povedal Viskupič. OĽaNO tiež bude presadzovať, aby sa do NR SR mohli dostať nezávislí kandidáti. 

Národná rada SR posunula v septembri návrhy volebných zákonov do druhého čítania. Podľa Kaliňákom predložených návrhov politické strany budú môcť na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac tri milióny eur, kandidáti na prezidenta maximálne pol milióna eur a nezávislí kandidáti na predsedov samosprávnych krajov najviac štvrť milióna eur rovnako ako kandidáti na primátorov Bratislavy a Košíc. Všetci budú povinne zverejňovať údaje nielen o tom, koľko peňazí na kampaň minuli, budú tiež musieť informovať, odkiaľ peniaze majú. 

Zákon zavádza tzv. transparentné účty, ku ktorým bude mať prístup verejnosť. Politické strany teda budú musieť mať peniaze určené na volebnú kampaň na osobitnom účte v banke, ktorý zriadia pre každú kampaň samostatne. Údaje z účtu povinne zverejnia na internete. "Adresu webového sídla, na ktorom sú tieto údaje zobrazené, oznámi politická strana Ministerstvu financií Slovenskej republiky, ktoré ju zverejní na svojom webovom sídle," píše sa v návrhu zákona. Na osobitný účet musia byť vložené peniaze výlučne prevodom z iného účtu. Na požiadanie musí politická strana preukázať, kto je vlastníkom účtu, z ktorého boli prostriedky prevedené. Rovnaké pravidlá budú platiť aj pre prezidentských kandidátov a nezávislých kandidátov. Politické strany okrem toho budú musieť verejnosť informovať o svojich nákladoch na kampaň formou predbežných a záverečných správ. Dodržiavanie pravidiel financovania volebnej kampane má kontrolovať ministerstvo financií, predĺženou rukou rezortu financií pri vykonávaní kontroly majú byť okresné úrady. 

Návrh zákona ďalej v záujme objektivity umožňuje zverejňovať prieskumy verejnej mienky len do 21 dní pred voľbami. Za tým istým účelom sa zavádza pre všetky druhy volieb moratórium 48 hodín, počas ktorých nebude môcť byť vedená volebná kampaň. Zákon tiež podľa návrhu zakazuje propagáciu politických strán alebo kandidátov v čase volebnej kampane inými subjektmi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies