Kaliňák: Boli ste dva roky vo vláde, mohli ste túto situáciu riešiť

NETKY.SK • 12 December 2014, 11:30 • 2 min
Kaliňák: Boli ste dva roky vo vláde, mohli ste túto situáciu riešiť

BRATISLAVA - Situáciu s overovaním platieb mýta cez palivové karty mohlo KDH už vyriešiť. Bolo totiž dva roky vo vláde a vtedajším ministrom dopravy bol predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ. Vyhlásil to dnes v pléne minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Poslancom Národnej rady (NR) SR prezentoval stanovisko vlády, ktorá nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Boli ste vo vláde dva roky, KDH malo svojho ministra. Dva roky ste mali možnosť túto situáciu riešiť," adresoval poslancom KDH Kaliňák. Kresťanskí demokrati podľa neho v tejto veci dva roky nekonali. V súčasnosti, keď sa za ministra Počiatka vyhlásila nová súťaž a zazmluvnila sa na túto službu nižšia cena, ako bola pôvodne, opozícia chce podľa neho ministra odvolať.

 

Kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v stanovisku uviedol, že hlavným argumentom opozície je, že kritériá súťaže boli stanovené účelovo, čím sa podľa ich tvrdenia neuskutočnila legitímna súťaž. Vláda však trvá na tom, že celý proces verejného obstarávania bol transparentný a legitímny, realizovaný bez jedinej otázky k súťažným podkladom, akejkoľvek žiadosti o vysvetlenie súťažných podkladov, námietky alebo revízneho postupu. Podmienky účasti umožňovali účasť v súťaži mnohým spoločnostiam z EÚ aj zo sveta, čo podľa vlády potvrdzujú verejné vyhlásenia viacerých bankových inštitúcií.

 

Vypísanie súťaže na zabezpečenie platieb elektronického mýta palivovými kartami bolo jednou z podmienok ukončenia konania zo strany Európskej komisie (EK), inak by SR riskovala konanie na Európskom súdnom dvore.

 

Kabinet tiež uviedol, že o víťazovi súťaže, firme Paywell, rozhodla najnižšia ponúknutá cena. Ide o účelovú spoločnosť, založenú materskou spoločnosťou Cromwell, čo je podľa vlády bežnou praxou všade na svete. "Aktuálne platný zákon o verejnom obstarávaní neumožňuje vylúčiť uchádzača z účasti na verejnom obstarávaní len na základe teritoriálneho pôsobenia, resp. krajiny registrácie spoločnosti, alebo na základe dátumu vzniku spoločnosti, pokiaľ daný uchádzač splnil podmienky účasti," pripomína vláda s tým, že v opačnom prípade by išlo o porušenie zákona.

 

Vláda SR aj pripomenula, že v súčasnosti prebieha kontrola tejto súťaže Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO), a to na základe podnetu samotného ministra Počiatka. "Úrad pre verejné obstarávanie je jedinou inštitúciou, ktorá môže zaujať relevantné stanovisko k priebehu celej súťaže," dodáva v schválenom stanovisku kabinet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona