Kaliňák: Bol by som rád, keby sa počet vyzbieraných zbraní zaokrúhlil na 10-tisíc

NETKY.SK • 26 November 2014, 17:20 • 2 min
Kaliňák: Bol by som rád, keby sa počet vyzbieraných zbraní zaokrúhlil na 10-tisíc

BRATISLAVA - Od tretej zbraňovej amnestie, ktorá sa začne v pondelok 1. decembra, sa očakáva, že počet vyzbieraných nelegálne držaných zbraní sa po všetkých troch amnestiách zaokrúhli na 10.000 a zároveň to prispeje k ďalšiemu poklesu trestných činov spáchaných s nelegálnymi zbraňami. Domnieva sa minister vnútra SR Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

"Vždy pri uvedení každej zbraňovej amnestie, ktorú som predkladal prvý raz ešte v roku 2004 ako opozičný poslanec, som hovoril, že keď čo i len jedna nelegálna zbraň sa dostane vďaka zbraňovej amnestii z čierneho trhu, je to dobré, ale aby sme neboli úplní minimalisti, v prvých dvoch kolách sa vyzbieralo zhruba 8000 zbraní. Bol by som veľmi rád, keby sme dokázali toto číslo zaokrúhliť na 10.000, čo bol aj taký prvý odhad, keď sme hovorili, koľko tých zbraní zhruba na nelegálnom trhu môže byť. Samozrejme, určite to nebudú všetky a mnohí ešte tieto zbrane si môžu ponechať z dôvodu ich kriminálnej závadovosti, ale napriek tomu je dobré, keď sa ten priestor nelegálnych zbraní zužuje. Keď uvediem len drobnú štatistiku, o nejakých 50 percent klesol počet trestných činov s nelegálnymi zbraňami za obdobie, odkedy vznikla prvá amnestia a možno to nie je len zásluhou zbraňovej amnestie, pretože aj ďalšie trestné činy relatívne klesajú, ale určite k tomu prispela," uviedol dnes pre TASR minister Kaliňák.
     

Podľa neho je zaujímavý názor niektorých poslancov, že by sa "po vyhodnotení tretieho kola zaviedlo akési permanentné pravidlo, na základe ktorého a pri dodržaní určitých podmienok, ak by prišlo k odovzdaniu zbrane, nemalo by sa to považovať za trestný čin nedovoleného ozbrojovania. "Je to zaujímavý nápad, vyhli by sme sa nejakým vlnovitým zbieraniam a po tom treťom kole už by mohli byť občania dostatočne informovaní aj o tom, akým spôsobom to funguje a že nehrozí žiadny postih," povedal šéf rezortu vnútra.
     

Kaliňák tretiu zbraňovú amnestiu avizoval koncom júla, následne prešla amnestia, ktorú zavádza novela zákona o zbraniach a strelive, celým legislatívnym procesom – koncom augusta ju schválila vláda, v druhej polovici októbra za ňu hlasovalo 130 zo 131 prítomných poslancov v Národnej rade SR. Napokon koncom októbra amnestiu odobril svojím podpisom prezident SR Andrej Kiska.
     

Prvá zbraňová amnestia sa uskutočnila v rokoch 2005 a 2006 a trvala 12 mesiacov. Občania vtedy odovzdali 3463 nelegálne držaných zbraní. Počas druhého kola amnestie, ktoré sa skončilo v júni 2010 a trvalo sedem mesiacov, občania priniesli 4367 zbraní.
     

Vedúci oddelenia balistiky odboru kriminalistickej identifikácie Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru Ján Zemeník pre TASR odhadol, že počas tretej zbraňovej amnestie by Slováci mohli odovzdať od 2000 do 5000 zbraní a desiatky tisíc kusov streliva.
     

O väčšinu z odovzdaných zbraní v rámci amnestií mali záujem pôvodní majitelia, ktorí si ich nechávali zaevidovať alebo znehodnotiť, či upraviť na zbrane expanzné, alebo ich predali. Len malá časť z odovzdaných zbraní pripadla štátu. Napríklad v prvom kole pripadlo Slovenskej republike 259 zbraní a v druhom 372 zbraní. Najviac zbraní v rámci prvej aj druhej amnestie odovzdali občania v Bratislavskom kraji, a to 665 a 867.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona