Kaliňák: Blúznenie Matoviča je zbytočné vôbec komentovať

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 15:11 • 2 min
Kaliňák: Blúznenie Matoviča je zbytočné vôbec komentovať

RATISLAVA – Kritika lídra hnutia OĽaNO-NOVA Igora Matoviča je nezmyselná. V reakcii na dnešnú tlačovú konferenciu opozičného politika to vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Slová Matoviča označil za blúznenie.

slovakia

left justify in out

Matovič dnes v súvislosti s kauzou zámeny dvoch pozemkov ministerstva vnútra za štyri byty pre policajtov uviedol, že pozemky na Rajskej ulici a na Bajkalskej ulici vedľa Národného futbalového štadióna mali o viac ako milión eur vyššiu hodnotu, za akú ich Kaliňák zamenil. Ministra obvinil, že si zo štátneho majetku urobil súkromnú realitku.

 

Majiteľ reštaurácie na Bajkalskej ulici má podľa Matoviča na zamieňaný pozemok znalecký posudok spred piatich rokov s cenou 1,3 milióna eur. Podľa Kaliňáka mal hodnotu menej ako 400.000 eur. Čo sa týka pozemku na Rajskej, Matovič poznamenal, že susediaci podnikateľ mal viackrát záujem parcelu od rezortu vnútra odkúpiť, alebo dlhodobo prenajať. Ministerstvo mu vraj odpísalo, že prípadný odpredaj nie je možný.

 

„Nemám evidenciu, že by nám niekto takúto cenu za ten pozemok ponúkol,“ reagoval na tieto informácie po zasadnutí vlády Kaliňák. „V tej istej lokalite, asi 200 metrov odtiaľ, sme kupovali my pozemok od súkromníka za 195 eur za štvorcový meter. Tak prečo nám to nepredal za 650 eur za štvorcový meter, ako tvrdí pán Matovič? A ten pozemok žiadnu ťarchu nemal,“ poznamenal.

 

„Toto blúznenie pána Matoviča je, myslím si, zbytočné vôbec komentovať,“ reagoval ďalej šéf rezortu vnútra. Pripomenul pritom, že za vlády Ivety Radičovej, keď bol Matovič súčasťou vládnej koalície, predal štát v tej istej lokalite pozemok za 54 eur za meter štvorcový. Kaliňák by bol preto podľa jeho slov rád, keby sa opozičný politik zaoberal najprv týmto „jeho“ prevodom.

 

„Ak my máme byť zodpovední za to, že sme sedemnásobne drahšie predali pozemok v tej istej lokalite ako on, tak potom tomu prestávam rozumieť, a preto hovorím, že je to blúznenie,“ zdôraznil.

 

Minister tiež odmietol, že by niektoré zámenné zmluvy jeho ministerstva z minulosti mali byť nezverejnené. Nie je tiež podľa neho pravda, že by sa nerobili elektronické aukcie, verejné súťaže. „Robili sme, ale nedostali sme ani hodnotu znaleckého posudku,“ pripomenul napríklad predaj areálu bývalej vojenskej nemocnice na Patrónke, za ktorý ministerstvo získalo 26,2 milióna eur, aj keď znalecký posudok bol na sumu 32,3 milióna eur.

 

Ministerstvo vnútra zamieňalo nehnuteľnosť na Rajskej ulici v centre mesta s výmerou 217 štvorcových metrov bez parkovacích možností. Na pozemku stojí budova, ktorá má byť staticky narušená. Druhý pozemok, na Bajkalskej ulici v Novom Meste, mal rozlohu 2000 štvorcových metrov. Na ňom stojí budova, ktorá nebola vlastníctvom rezortu a na pozemku mala tvoriť ťarchu. Za tieto pozemky, ktoré nevedel rezort využiť, získalo ministerstvo štyri trojizbové byty na Vietnamskej ulici v hlavnom meste. Zámenu ministerstvo označilo za štandardnú.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies