Kaliňák avizuje ústavný zákon o obsadzovaní štátnych úradov

NETKY.SK • 21 December 2013, 07:39 • 2 min
Kaliňák avizuje ústavný zákon o obsadzovaní štátnych úradov

BRATISLAVA - Ďalším bodom po reforme verejnej správy ESO má byť nový, dokonca ústavný zákon o štátnej službe. V ňom bude presne zadefinované, ktoré miesta vo verejnej správe budú obsadzované na základe politických nominácií a ktoré na základe výberových konaní. V rozhovore pre TASR to povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Tam kde je nie je politická nominácia, urobí sa nové výberové konanie, aby mohli začať fungovať nové pravidlá. U politickej to necháme na štandardnú výmenu vlády, pretože je ťažko predstaviteľné, že by napríklad prednosta okresného úradu za Smer s rovnakým nasadením prenášal do svojej činnosti programové vyhlásenie inej vlády," povedal Kaliňák. Zároveň vyzval na verejnú diskusiu na tému, ako by mal vyzerať model výberových konaní, ktorý by bol dôveryhodný. "Keď vymenujem svojich piatich kolegov z politickej strany a budem sa tváriť, že to je výberová komisia, tak mi asi neuveríte, no ale nežijeme v 95-tom," poznamenal minister. 

Kaliňák si myslí, že reforma verejnej správy ESO je dobrou príležitosťou niečo urobiť s množstvom politicky obsadzovaných funkcií v štátnej správe. Expert na verejnú správu Ľubomír Plai tvrdí, že charakteristickým pre verejnú správu na Slovensku je vysoký stupeň nestability, ktorý vyplýva z neustáleho pohybu ľudí a s tým súvisí aj "nízka odbornosť a bezbrehá politizácia". Za zlom označil rok 2006, kedy sa umožnilo odvolávať vedúcich pracovníkov bez udania dôvodu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies