Kaliňák: Akékoľvek ataky v parlamente sú neprijateľné

NETKY.SK • 18 September 2013, 12:32 • 2 min
Kaliňák: Akékoľvek ataky v parlamente sú neprijateľné

BRATISLAVA - Akékoľvek ataky v Národnej rade (NR) SR sú podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) problémom a sú neprijateľné.

slovakia

left justify in out

"Ale uvedomme si, kto tú kultúru do parlamentu priniesol," reagoval pred dnešným rokovaním vlády na nočný incident v NR SR. Opozičný zákonodarca Jozef Viskupič (OĽaNO) tvrdí, že ho napadli viacerí poslanci za Smer-SD. Tí sa mali na neho vrhnúť súčasne s viacerými vulgárnymi výrazmi a na chodbe parlamentu ho takmer prehodiť cez zábradlie. K incidentu malo prísť po tom, čo Ivan Varga (Smer-SD) chcel zo sály vyniesť maketu premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Priniesol ju tam líder OĽaNO Igor Matovič po tom, čo predseda vlády odišiel z pléna počas schôdze, na ktorej sa diskutovalo o jeho odvolaní.

Kaliňák sa odvoláva na video uverejnené na portáli sme.sk, ktoré podľa neho nekorešponduje s týmito slovami. Jasne však má hovoriť o napadnutí Jozefa Valockého (Smer-SD) Igorom Matovičom priamo v rokovacej sále parlamentu. "Najpodstatnejšie je, kto vlastne celý incident začal. Ostatné reakcie si treba vydiskutovať na mandátovom a imunitnom výbore. Tam nech si to všetci aktéri vydiskutujú, ale všetci sú rovnako vinní. Vláde však neprináleží hodnotiť to, čo sa deje v parlamente," poznamenal pred novinármi.

Na otázku, čo hovorí na to, že poslanci za Smer-SD boli údajne pod vplyvom alkoholu, reagoval, že toto tvrdenie má asi takú istú hodnotu ako, keď niekto povie, že ho napadli, ale na videu sa ukazuje úplne niečo iné. "Téma alkoholu v parlamente je tu veľmi dlho a v bývalej koalícii sa navzájom napádali, že požívajú alkoholické nápoje. To je vec, ktorú treba vyriešiť cestou rokovacieho poriadku. Mne neprináleží diktovať, čo má parlament robiť. Vnútorné poriadky si musia upraviť oni. Keď si zavedú pravidelné kontroly, to je na nich," dodal Kaliňák.

Rovnako tak jasne neodpovedal, či sa vedenie Smeru-SD chystá v tejto súvislosti vyvodiť nejakú zodpovednosť. Podľa neho treba najskôr zistiť, ako sa celý incident odohral. "Na videu je, ako hodili jedného poslanca Smeru-SD o lavicu. Ak si na o 30 rokov staršom človeku potrebuje ukazovať, že má nejakú fyzickú silu, tak to mi je ľúto, to je veľmi trápne," podčiarkol. Premiér sa k celej záležitosti odmietol vyjadriť s tým, že nebude komentovať interné veci NR SR.

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) nevedel o detailoch nočného incidentu, takže k tomu nevedel zaujať stanovisko. Poukázal však na nedávny útok Alojza Hlinu (nezaradený) na Antona Martvoňa (Smer-SD), pri ktorom sa podľa neho niektorí opoziční poslanci vyjadrili, že sa im takýto režim páči. "Nad tým sa bude treba zamyslieť, či je to v poriadku. Či si želajú takéto 'móresy v parlamente. Ale kultúra tam je v tomto momente naozaj na veľmi nízkej úrovni," konštatoval.

Nočný úrok odsúdil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). "Takéto správanie do parlamentu podľa môjho názoru nepatrí," zdôraznil s tým, že on nemôže vyvodiť žiadne dôsledky, keďže nie je členom NR SR ani funkcionárom, a teda na to nemá žiadnu právomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies