Kaliforniu stále sužujú lesné požiare, i keď hasiči majú čiastkové úspechy

NETKY.SK • 7 August 2015, 17:59 • 2 min
Kaliforniu stále sužujú lesné požiare, i keď hasiči majú čiastkové úspechy

LOS ANGELES/ SAN FRANCISCO - Aj keď sa hasičom v americkom štáte Kalifornia podarilo v boji s lesnými požiarmi dosiahnuť čiastkové úspechy, a to v neposlednom rade vďaka zrážkam, všeobecne tu panujú obavy zo zhoršenia situácie v dôsledku horúčav, suchého počasia, ako aj lokálnych búrok.

slovakia

left justify in out

Guvernér Kalifornie Jerry Brown varoval pred "kolosálnym rozmerom" požiarov a hovoril o "budíčku" v problematike klimatických zmien. Prvý muž štátu navštívil vo štvrtok miestneho času oblasť Clear Lake na severe Kalifornie zasiahnutú požiarmi a hovoril pri tejto príležitosti o tragédii rodín, ktorých prístrešky plamene zničili, informoval denník The Los Angeles Times.
     

Lesné požiare, ktoré v oblasti asi 160 km severne od San Francisca vyčíňajú od konca júla, spustošili medzičasom územie s rozlohou viac ako 280 kilometrov štvorcových. Doteraz zničili plamene popri lesných porastoch 43 obytných domov. Požiare sa zrejme podarí definitívne dostať pod kontrolu až v druhej polovici augusta.
     

Vo štvrtok sa prví z evakuovaných občanov mohli vrátiť do svojich domovov, avšak kompetentní ich upozornili, aby sa pripravili na situáciu, v ktorej by za istých okolností museli domy opäť v krátkom čase opustiť a aby sledovali všetky príslušné zdroje informácií.
     

Nové riziko predstavujú teraz očakávané búrky, v súvislosti s ktorými vydali aj varovanie pred extrémnym počasím a ktoré vzhľadom na pravdepodobné blesky môžu vo vysušených lesoch spôsobiť nové požiare.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies