Kalifornia paušálne legalizuje marihuanu

NETKY.SK • 1 Január 2018, 08:52 • 2 min
Kalifornia paušálne legalizuje marihuanu

WASHINGTON - V americkom štáte Kalifornia možno od Nového roka legálne pestovať, predávať a kupovať marihuanu. Očakáva sa, že marihuanový priemysel vynesie na daniach ročne miliardy dolárov. Niektorí hovoria až o novodobej "zlatej horúčke".

slovakia

left justify in out

Každý, kto má 21 rokov alebo viac, si od 1. januára môže kúpiť v zaregistrovaných obchodoch marihuanu na osobné použitie. Jeden nákup je obmedzený na 28,5 gramu a rovnaké obmedzenie platí aj na množstvo, ktoré môže mať človek pri sebe.

 

Bežní občania môžu marihuanu darovať známym, nesmú ju však predávať. Na predaj je potrebné mať licenciu. Ľudia si ale môžu marihuanu doma pestovať, a to maximálne šesť rastlín.

 

Pri konzumovaní marihuany fajčením si musia byť vedomí prísnych protifajčiarskych zákonov, ktoré v Kalifornii platia a vzťahujú sa nielen na bežné cigarety, ale aj na marihuanu.

 

Avšk neplatí to všade: V niektorých mestách môže zostať všetko po starom, keďže samosprávy získali právomoc marihuanu nepovoliť, prípadne povoliť iba niektoré aktivity, napríklad kultiváciu, ale nie predaj alebo donášku alebo vystavovanie v obchodoch. V mestách ako Los Angeles a San Francisco preto na základe miestnych nariadení zatiaľ nie je možné získať marihuanu legálnou cestou. Iné mestá ako napríklad Fresno, Bakersfield alebo Riverside zasa zákonom zakázali predaj drogy.

 

"Myslím si, že všeobecne mestá na pobreží sú viac naklonené povoleniu aspoň jednej alebo dvoch z oprávnených aktivít. A smerom do vnútrozemia sa budú ľudia pravdepodobne zastávať zákazu," uviedol pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu NPR predstaviteľ Ligy kalifornských miest Tim Cromartie.

 

Štát Kalifornia zaviedol na marihuanu 15-percentnú daň a očakáva, že tento priemysel mu ročne vynesie miliardy dolárov na daniach. Ďalšiu daň môžu pridať aj jednotlivé mestá a obce.

 

Denník USA Today pripomenul, že týmto pondelkom sa končia desaťročia rozsiahleho čierneho trhu s marihuanou, čo bol najsilnejší argument zástancov legalizácie. Odporcovia zasa argumentujú tým, že legalizácia a vystavovanie marihuany v obchodoch pritiahne k tejto mäkkej droge viac ľudí, pričom zraniteľní sú najmä tínedžeri.

 

Používanie marihuany na rekreačné účely už povolil aj dištrikt hlavného mesta Washington a štáty Colorado, Oregon, Nevada, Aljaška, Massachusetts a Maine.

 

Zaujímavosťou na legalizácii tejto drogy v USA je to, že sa deje len na úrovni štátov. Na federálnej úrovni je marihuana stále zakázaná, čo znamená, že ak si človek napríklad legálne kúpi marihuanu v registrovanom obchode v Kalifornii, tak vzápätí ho môžu za jej prechovávanie zatknúť federálni agenti. Doteraz však nič také neurobili a zameriavali sa práve na čierny trh.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies