Kalašnikova pochovajú ako hrdinu a za výstrelov jeho samopalu

NETKY.SK • 27 December 2013, 17:07 • 2 min
Kalašnikova pochovajú ako hrdinu a za výstrelov jeho samopalu

MOSKVA - Vynálezcovi najznámejšej zbrane v modernej histórii sa na novom cintoríne národných hrdinov dostane štátneho pohrebu so všetkými poctami.

slovakia

left justify in out

Rusko sa v piatok posledný raz rozlúči s Michailom Kalašnikovom, vynálezcom najznámejšej strelnej zbrane v modernej histórii, ktorý zomrel v pondelok vo veku 94 rokov. Symbol vzostupu vojenskej sily Sovietskeho zväzu mali pôvodne pochovať v jeho rodnom Iževsku, no vláda uloží jeho telesné pozostatky na novootvorenom vojenskom cintoríne v meste Mytišči neďaleko Moskvy. Kalašnikovovi sa na cintoríne národných hrdinov dostane štátneho pohrebu so všetkými poctami. Chýbať podľa ministerstva obrany nebudú ani výstrely z jeho slávnej zbrane AK-47, tiež prezývaného kalašnikov. Rakvu s veteránom druhej svetovej vojny ešte vo štvrtok previezli z Iževsku, kde sa s ním prišlo rozlúčiť 60-tisíc ľudí.

Výtvor držiteľa všetkých možných sovietskych ocenení je stále jedným z najpopulárnejších, pričom doteraz sa ho vyrobilo viac ako 100 miliónov kusov. V súčasnosti je populárny najmä medzi rôznymi militantami, ktorí oceňujú jeho vysokú odolnosť v nepriaznivých podmienkach. Za popularitou AK-47 (Avtomat Kalašnikova model 1947) sú okrem relatívne vysokej spoľahlivosti a ľahkého používania aj pomerne nízke výrobné náklady.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies