Kalašnikov pred smrťou oľutoval obete svojho samopalu

NETKY.SK • 13 Január 2014, 12:11 • 2 min
Kalašnikov pred smrťou oľutoval obete svojho samopalu

MOSKVA - Ruský konštruktér najznámejšieho samopalu histórie Michail Kalašnikov sa krátko pred smrťou obrátil na hlavu ruskej pravoslávnej cirkvi, aby oľutoval milióny životov, ktoré má na svedomí jeho vynález.

slovakia

left justify in out

Kalašnikov ešte v apríli, niekoľko mesiacov pred smrťou, napísal patriarchovi Kirillovi dlhý "emocionálny list," informuje v pondelok miestny denník Izvestija. "Moja duchovná bolesť je neznesiteľná. Stále si kladiem tú istú nezodpovedanú otázku: Ak môj samopal bral ľudské životy, potom... som vinný za smrť ľudí, aj keď boli mojimi nepriateľmi?" položil si rečnícku otázku. List je podpísaný ako "Michail Kalašnikov, Boží otrok".

Kalašnikov zomrel vo veku 94 rokov koncom decembra. Výtvor držiteľa všetkých možných sovietskych ocenení je stále jedným z najpopulárnejších, pričom doteraz sa ho vyrobilo viac ako 100 miliónov kusov. V súčasnosti je kalašnikov populárny najmä medzi rôznymi militantmi, ktorí oceňujú jeho vysokú odolnosť v nepriaznivých podmienkach. Za popularitou AK-47 (Avtomat Kalašnikova model 1947) sú okrem relatívne vysokej spoľahlivosti a ľahkého používania aj pomerne nízke výrobné náklady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies