Kajetán K. mal údajne manipulovať tendre na nákup zdravotníckych pomôcok

NETKY.SK • 15 Február 2021, 15:17 • 2 min
Kajetán K. mal údajne manipulovať tendre na nákup zdravotníckych pomôcok

SLOVENSKO - Bývalý predseda štátnych hmotných rezerv mal údajne manipulovať tendre na nákup zdravotníckych pomôcok, konkrétne respirátorov, chirurgických rúšok či ochranných rukavíc a oblekov.

slovakia

left justify in out

Jedno zo slovenských médií,Denník Ninformovalo o obvineniach bývalého predsedu štátnych hmotných rezerv a taktiež o tom, že Kajetán K. je spájaný s machináciou pri verejnom obstarávaní a s obzvlášť závažným zločinom porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

 

Z uznesenia Špecializovaného trestného súdu k jeho väzbe vyplýva, že mu za tendre na zdravotnícke pomôcky hrozí desať až 15 rokov väzenia, keďže mal štátu spôsobiť škodu za päť miliónov eur.

 

img

 

Denník N ďalej spomína, že proti bývalému šéfovi hmotných rezerv vypovedá v kauze zákaziek pre firmu Lacorp za takmer 35 miliónov eur najmenej sedem rôznych svedkov. „Ide s veľkou pravdepodobnosťou najmä o jeho podriadených. Ich mená pre anonymizáciu uznesenia nie sú verejné,“ pokračoval denník.

 

Tvrdenia svedkov

 

Svedkovia podľa prokurátora potvrdili angažovanosť Kajetána K. a jedného zo šéfov odborov na rezervách na uzatvorení kúpnych zmlúv so spoločnosťou Lacorp. Podľa Denníka N sa tak stalo napriek tomu, že „touto spoločnosťou ponúkané zdravotnícke pomôcky nespĺňali potrebné špecifikácie a napriek tomu, že zástupca spoločnosti predložil neúplnú, chaotickú a predovšetkým cenovo nevýhodnú ponuku,“ píše sa v uznesení.

Taktiež sú zaznamenané výpovede, ako jeden z obvinených prišiel na zasadnutie výberovej komisie „a expresívnym spôsobom so zvýšeným hlasom sa vyjadril, že komisia nemá riešiť detaily, ale je nutné, aby bol tovar vysúťažený a uzatvorená zmluva s Lacorp“.

 

Jedna zo svedkýň opisovala aj to, ako sa upravovali kúpne zmluvy v prospech Lacorpu a konkrétne úpravy jej mal diktovať priamo Kajetán K.

 

img

 

Cesta na slobodu


Sudca pre prípravné konanie 11. februára vyhovel žiadosti Kajetána K. o prepustenie z väzby na slobodu. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd.

 

Súvisiaci článok: Súd poslal Kajetána Kičuru na slobodu, naďalej však ostáva vo väzbe


Polícia v rámci vyšetrovania prípadu s krycím názvom „Rezervy“ vzniesla 21. apríla 2020 obvinenia voči bývalému šéfovi Správy štátnych hmotných rezerv SR za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Ústavný súd SR v Košiciach dal 22. apríla 2020 súhlas na jeho vzatie do väzby a následne súd v Banskej Bystrici väzbu pre hrozbu ovplyvňovania svedkov potvrdil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies