Kafilerický trh na Slovensku nemá konkurenciu

NETKY.SK • 8 August 2014, 09:00 • 2 min
Kafilerický trh na Slovensku nemá konkurenciu

BRATISLAVA - Kafilerickému trhu na Slovensku by pomohla väčšia konkurencia. Konštatoval to predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na medializované vyhlásenia niektorých veterinárov o vysokých cenách za likvidáciu uhynutých zvierat.

 

"My sme už nedávno upozornili, že problém ekonomickej únosnosti asanačných služieb, spojených s likvidáciou vedľajších živočíšnych produktov, je vážny a že viacerí naši členovia hovoria o značnej rozkolísanosti cien, respektíve cenových ponúk, ktoré dostávajú," konštatoval Semančík. Podľa neho jedným z riešení by bolo pôsobenie viacerých subjektov na trhu.

 

Ako ďalej informoval hovorca SPPK Stanislav Nemec, v súčasnosti na území SR zabezpečuje spracovanie všetkých vedľajších živočíšnych produktov len spoločnosť VAS, s.r.o., Mojšova Lúčka. Zvoz pre ňu vykonáva firma Asanácia, s.r.o. Žilina. O slovenský trh sa zaujímajú podľa SPPK aj asanačné podniky v Poľsku a Maďarsku, zatiaľ to nestačí na zabezpečenie väčšej vyváženosti, a teda cenovej stability trhu.

 

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš tiež upozornil, že v prípade výskytu nebezpečných nákaz, ako napríklad moru, slintačky, alebo krívačky, sa nemôžu uhynuté zvieratá vyvážať na likvidáciu do zahraničia. 

 

Oživením trhu by mohla byť podľa SPPK spoločnosť SATEV Slovensko. Firma však zatiaľ nemá vybudované vlastné spracovateľské kapacity na našom území a vedľajšie živočíšne produkty vozí do kafilérií materskej spoločnosti SZATEV, Zrt. v Maďarsku.

 

"V regióne Dunajskej Stredy už má síce kúpený areál, v ktorom by časom chcela vybudovať novú spracovateľskú kapacitu, ale zatiaľ musí absolvovať prípravný a schvaľovací proces, ktorý si vyžiada určitý čas," uzavrela SPPK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona