KAFA s týmto VIDEO-m volá o pomoc: Svadby s detskými nevestami sú v Libanone bežné a legálne

NETKY.SK • 16 Február 2016, 19:40 • 2 min
KAFA s týmto VIDEO-m volá o pomoc: Svadby s detskými nevestami sú v Libanone bežné a legálne

BEJRÚT – Skupina bojujúca za práva žien KAFA urobila v Libanone sociálny experiment, aby upozornila na oddávanie detských neviest. Na nábreží zinscenovali svadobné fotenie malého dievčatka (12) s usmievajúcim sa starším mužov, ktorý by mohol byť jej dedko.

slovakia

left justify in out

Sociálny experiment mal odhaliť postoje ľudí voči tejto krutej manipulácii s detskými osudmi. V Libanone sú tieto praktiky totiž bežnou vecou, pričom len deväťročné dievčatá zvyknú vydávať za oveľa starších mužov.

 

Pár, ktorého vekový rozdiel bije do očí už z diaľky, vyvolal v tejto krajne rôzne reakcie. "Tá je tvoja? Gratulujem,“ povedal jeden okoloidúci muž ženíchovi. Našli sa však aj zdesení prizerajúci, ktorí sa snažili zasiahnuť, pričom jedna žena podišla k dievčatku a pýtala sa: „Kde sú tvoji rodičia? Kde je tvoja matka?“

 

Keď jej ostatní povedali, že to nie je jej vec a nemá sa do toho čo starať, rozhorčene odvetila: "Samozrejme, že je to moja vec! Veď má iba 12 rokov!" 

 

„Bol si som behať, ale keď som to zbadal, moje nohy úplne zmeraveli," povedal ďalší divák. "Hej malá, chceš sa vydávať? Naozaj si ho chceš vziať?" pýta sa iný okoloidúci muž.

 

Podľa údajov UNICEF, sa šesť percent libanonských dievčat vydáva keď dovŕši 18 rokov a 1 percento vo veku 15 rokov. Mnohé to však postihne v oveľa nižšom veku. Tieto detské nevesty sú veľmi zraniteľné voči sexuálnemu zneužívaniu a domácemu násiliu, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia.

 

Vek pre legálny vstup do manželstva je podľa libanonských zákonom 17 rokov. Šokujúci je fakt, že so súhlasom rodiča sa môžu dievčatá vydať aj vo veku deväť rokov. "Niektorí ľudia nevedia, že zákon v Libanone umožňuje detské manželstvá, a ostatných to zase nezaujíma,“ povedala hovorkyňa KAFA Maya Ammar.

 

"Rozhodli sme sa urobiť toto video z detskej svadby, aby sme problém dostali priamo pred oči ľudí,“ vysvetlila Ammar. "Scéna mnohým pripadá šokujúca, pretože táto prax sama o sebe je šokujúca," dodala.

 

Podľa Organizácie Spojených národov, ktorá túto kampaň podporovala, stúpne v roku 2050 počet nútených detských neviest po celom svete na viac ako 1,2 miliardy.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies