Kadyrov popiera, že by do Sýrie smerovali čečenskí vojaci

NETKY.SK • 11 December 2016, 11:42 • 2 min
Kadyrov popiera, že by do Sýrie smerovali čečenskí vojaci

MOSKVA - Čečenský prezident Ramzan Kadyrov popiera medializované správy, že príslušníci dvoch plukov ministerstva vnútra pôsobiacich v Čečensku budú vyslaní do Sýrie.

slovakia

left justify in out

Kadyrov citoval, že ruské médiá píšu o vyslaní príslušníkov jednotiek zvláštneho určenia patriacich pod pluky Východ a Západ na ruskú leteckú základňu Humajmím v Sýrii. Na svojej stránke na sieti Instagram však súčasne napísal: "So všetkou zodpovednosťou vyhlasujem, že v Čečenskej republike pluky Východ a Západ nie sú".

 

Podľa agentúry Interfax Kadyrov dodal, že v Čečensku, ako aj v každom inom regióne Ruskej federácie, sú dislokované jednotky federálneho ministerstva obrany. "V nich slúžia občania Ruskej federácie z Čečenska a iných subjektov federácie. Je dobre známe, že ruské jednotky sa nezúčastňujú na pozemných operáciách v Sýrii," zdôraznil Kadyrov.

 

Deklaroval súčasne, že ak by vojaci dislokovaní v Čečensku dostali rozkaz chrániť ruskú leteckú základňu v Sýrii, "bola by to výhra v lotérii".

 

"Ak bandy teroristov nezničíme, ocitnú sa tam, kde ich čakáme najmenej. Preto musia byť neutralizovaní ďaleko od nášho rodného kraja. A my sme na to pripravení kedykoľvek," zdôraznil.

 

O vyslaní čečenských vojakov do Sýrie informoval vo štvrtok ruský denník Izvestija, ktorý sa odvolal na zdroje na ruskom ministerstve obrany. Správu o tom priniesol aj denník Kommersant, ktorému ju potvrdili zdroje na letisku v Chankale.

 

Na internete sa objavil aj videozáznam rozlúčky s vojakmi odchádzajúcimi z Čečenska do Sýrie. Podľa denníka Izvestija ide o skúsených vojakov, ktorí sa zapojili do likvidácie islamistických povstalcov v čečenských horách, boli aj na misii v Gruzínsku a Libanone. Zdroj Kommersantu si všimol, že čečenskí vojaci údajne odlietali čerstvo a dohladka oholení, čo je pre nich netypické - údajne k zmene ich vizáže došlo v snahe odlíšiť ich v Sýrii od Čečencov, ktorí bojujú v radoch extrémistickej organizácie Islamský štát.

 

Ruské úrady správy o vyslaní čečenských vojakov do Sýrie oficiálne nepotvrdili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies