Každý piaty dospelý človek nie je gramotný

NETKY.SK • 6 September 2010, 11:31 • 2 min
Každý piaty dospelý človek nie je gramotný

Každý piaty dospelý človek nie je gramotný

slovakia

left justify in out

Napriek opakovanému úsiliu zostáva nadobudnutie gramotnosti naďalej ťažko dosiahnuteľným cieľom. Približne 776 miliónov dospelých osôb na svete nevie čítať a písať. To znamená, že každý piaty dospelý človek na svete je analfabet. Asi 75 miliónov detí nechodí do školy, oveľa viac je tých, čo síce chodievajú do školy, ale nepravidelne, prípadne školskú dochádzku ukončia skôr, ako ukončia štúdium, informuje na svojej stránke Organizácia Spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO).
      Každý rok pri príležitosti Medzinárodného dňa gramotnosti, pripadajúceho na 8. septembra, predkladá UNESCO pred medzinárodné spoločenstvo bilanciu o gramotnosti a vzdelávaní dospelých na celom svete. Cieľom Medzinárodného dňa gramotnosti je, aby si občania krajín, spoločenstvá a združenia uvedomili jej dôležitosť.
      Keďže desiatky miliónov detí nechodievajú pravidelne do školy, mnohé krajiny nebudú schopné naplniť cieľ, a to dosiahnuť 50-percentnú úroveň gramotnosti dospelých do roku 2015.
      Gramotnosť ako zdroj slobody je témou Dekády OSN pre gramotnosť vyhlásenej Valným zhromaždením OSN 1. januára 2003 v rezolúcii A/RES/56/116 na roky 2003-2012. Cieľom dekády je zvýšiť počet gramotných ľudí a posilniť ich autonomizáciu všade vo svete.
      UNESCO podčiarkuje, že pojem gramotnosť presahuje "len jednoduchú zručnosť čítať a písať, ale sa zameriava na komunikáciu v spoločnosti". Ide o nadobudnutie schopností týkajúcich sa života v spoločnosti, nadväzovania a udržiavania vzťahov, získavania vedomostí, používania jazyka. Gramotnosť sa prejavuje aj tak, že človek vie získavať a spracovávať informácie z rôznych nosičov - z "papiera", z monitora počítača, televízneho prijímača, z plagátov, informačných tabúľ a podobne.
      Od roku 1966 UNESCO každoročne 8. septembra pripomína Medzinárodný deň gramotnosti s cieľom upriamiť pozornosť verejnosti na analfabetizmus a mobilizovať ju, aby sa angažovala v jednom z dôležitých poslaní tejto organizácie - poskytnutia základného vzdelania pre všetkých.
      Boj proti neznalosti čítania a písania sa presadil ako jedna z hlavných úloh UNESCO už v roku 1946, keď sa konala prvá generálna konferencia tejto organizácie OSN.
      Na Svetovom kongrese ministrov školstva v septembri 1965 v Teheráne účastníci rozhodli, že 8. september, deň slávnostného otvorenia kongresu, bude vyhlásený za Medzinárodný deň gramotnosti a sláviť sa bude v každej krajine na svete.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona