Kadúc žiada prezidenta, aby novelu ústavy vrátil do parlamentu

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 13:35 • 2 min
Kadúc žiada prezidenta, aby novelu ústavy vrátil do parlamentu

BRATISLAVA - Poslanec NR SR Miroslav Kadúc (OĽaNO) požiadal prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby vrátil novelu ústavy na opakované prerokovanie do parlamentu.

slovakia

left justify in out

Problematickou časťou je podľa neho hlavne celoplošné preverovanie sudcov Národným bezpečnostným úradom v spolupráci so Slovenskou informačnou službou. Podľa poslanca za OĽaNO je zrejmé, že dôvera v súdnictvo závisí od kvality jeho rozhodnutí a rýchlosti, s ktorou sa spravodlivosť k ľuďom dostáva, rovnako tak to, že tieto dve veličiny sú závislé od kvality personálneho obsadenia súdov. „Potiaľto je teda požiadavka na morálne, osobnostne i odborne kvalitných sudcov namieste. Vo vzťahu k tejto regulácii však ostal veľmi nešťastne vyriešený problém, ako nekvalitný personálny substrát justície identifikovať a prípadne zo systému odstrániť. Uvedená ústavná zmena stavia každého sudcu do pozície potenciálneho škodcu. Strach, previerky a perzekúcie v demokratickom a právnom štáte jednoducho nemôžu mať miesto, pričom to platí o to viac, ak ich má robiť orgán, ktorý je súčasťou moci výkonnej – NBÚ v spolupráci s SIS,“ povedal pre agentúru SITA Kadúc.

 

Podľa Kadúca zodpovední a slušní sudcovia a sudkyne pod tlakom NBÚ a SIS nedokážu nezávisle a nestranne plniť svoje poslanie. „Teda rez, ktorý sa touto ústavnou zmenou mal urobiť, nebol nevyhnutne potrebným rezom chirurga, ale sekaním mäsiara, ktorý môže zatínať od oka a úplne nepresne,“ vyhlásil Kadúc. 

 

V novele ústavy poslanci minulý týždeň schválili plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti pre všetkých sudcov. O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude rozhodovať súdna rada. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát. O sťažnosti proti uzneseniu súdnej rady o sudcovskej spôsobilosti bude rozhodovať ústavný súd. Súdna rada bude sudcov preverovať na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu. Posledné slovo pri menovaní a odvolávaní sudcov bude mať prezident. Sudcovia podľa novely prídu o trestnoprávnu imunitu, na súhlas s ich trestným stíhaním už nebude potrebný súhlas ústavného súdu. Súhlas ústavného súdu však bude naďalej potrebný na vzatie sudcu do väzby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies