Kadúc z OĽaNO chce zjednodušiť prístup k povolaniu advokáta

NETKY.SK • 28 August 2014, 11:37 • 2 min
Kadúc z OĽaNO chce zjednodušiť prístup k povolaniu advokáta

BRATISLAVA - Poslanec OĽaNO Miroslav Kadúc navrhuje zmenu zákona o advokácii, ktorou chce zjednodušiť prístup k povolaniu advokáta.

slovakia

left justify in out

„Dnes sa môže stať advokátom iba osoba, ktorá spĺňa prísne kritéria dané zákonom. Toto nie je na škodu a má to svoj význam. Jedným z kritérií je však aj vykonanie praxe advokátskeho koncipienta, a tú minister Borec celkom neodôvodnene predĺžil na päť rokov. Nielen ja som ministra opakovane a dlhodobo upozorňoval, že treba klásť dôraz nie na dĺžku praxe, ale na spôsob vedenia praxe školiteľom – advokátom. Keďže sa pán minister rozhodol nepostupovať cestou znovuzavedenia trojročnej praxe, ako som navrhoval, pričom zvolil trasu neodôvodnených reštrikcií, chcem a budem otvárať prinajmenšom tému uvoľnenia režimu započítania inej právnej praxe do praxe advokátskeho koncipienta,“ uviedol člen ústavnoprávneho výboru.

 

Dnes sa v zmysle zákona do praxe advokátskeho koncipienta započíta v celom rozsahu prax sudcu, asistenta sudcu Najvyššieho súdu SR, justičného čakateľa, prokurátora, právneho čakateľa prokuratúry a notárska prax. „Je zrejmé, že sa úplne zabudlo na vyšších súdnych úradníkov. Títo profesionáli často samostatne vybavujú agendu porovnateľnú s agendou sudcu a porovnateľnú s agendou advokátskeho koncipienta, či advokáta. Práve preto je celkom nepochopiteľné, a zrejme aj diskriminačné, prečo im nie je umožnené započítanie ich praxe vyššieho súdneho úradníka tak, ako ostatným profesiám,“ doplnil Kadúc. „Ak by sme k nim chceli byť aspoň trochu féroví, umožnili by sme im to.“ Práve o to ide v jeho návrhu – presadiť možnosť započítania praxe aj v iných právnických profesiách. Konkrétne sa jeho snaha týka praxe vyššieho súdneho úradníka, ktorý by podľa jeho návrhu mal mať možnosť započítať si do praxe advokátskeho koncipienta prax rovnako ako asistent sudcu Najvyššieho súdu SR, justičný čakateľ, či notársky koncipient. Rozsah zápočtu praxe ostatných právnických profesií navrhuje upraviť tak, aby to bolo na spravodlivom uvážení Slovenskej advokátskej komory. 

 

„Mnou navrhovaná úprava nikomu neškodí. Práve naopak. Jej cieľom je uvoľniť kritériá pre mobilitu mladých právnikov, čo má v konečnom dôsledku pomôcť týmto ľuďom uplatniť sa na tvrdom biznistrhu advokácie. S ohľadom na obsahovú náplň práce právnických profesií, ktoré moja snaha reflektuje, je taký počin úplne legitímny. Podľa povedaného pritom nenachádzam rozumný a udržateľný dôvod, prečo by k zmene nemalo dôjsť. Jedine, že by opäť raz zaúradovalo politikárčenie nad snahou skutočne ľuďom pomôcť. Koniec koncov všetci uchádzači musia tak či onak prejsť prísnou skúškou, čo pán minister ako bývalý predseda Slovenskej advokátskej komory nepochybne vie,“ uzatvára Miroslav Kadúc. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona