Kadúc vyzýva Kaliňáka, aby s opozíciou hovoril o zmene volebného systému

NETKY.SK • 22 November 2013, 11:15 • 2 min
Kadúc vyzýva Kaliňáka, aby s opozíciou hovoril o zmene volebného systému

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Miroslav Kadúc vyzýva ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby s opozíciou rokoval o zmene volebného systému.

slovakia

left justify in out

Do januára 2014, kedy by mal parlament rozhodovať o volebných zákonoch, je podľa Kadúca na túto debatu priestor. Volebné zákony v súčasnej navrhovanej podobe prinášajú podľa neho zväčša kozmetické úpravy, zásadné otázky neriešia. "Je tu teda priestor asi dva mesiace, kedy môžeme volebné zákony otvoriť aj v zásadných otázkach, ako je zmena volebného systému. Aby bol reprezentatívnejší, aby sa zvyšovala dôvera v parlament," uviedol pre TASR Kadúc, ktorému ide aj o zvýšenie volebnej účasti. Riešil by to napríklad tým, že by sa voľby konali v pracovný deň a voliči, ktorí by išli hlasovať, by dostali pracovné voľno. Ďalším riešením by podľa neho mohol byť akýsi daňový bonus pre voličov, ktorí išli voliť. Cestu vidí aj v spojení viacerých volieb vrátane referenda, tak, aby sa konali v jeden deň.

Nápady by chcel navrhnúť ministrovi Kaliňákovi na stretnutí pracovnej skupiny k volebným zákonom. Termín rokovania ešte nie je známy. Rezort vnútra požiadal o presunutie volebných zákonov na januárovú parlamentnú schôdzu. Od minulej schôdze s opozíciou nerokoval. V súčasnosti analyzuje, ako fungujú kontrolné volebné komisie v členských krajinách EÚ a čím by sa dalo inšpirovať. Následne by mal rokovať s opozíciou. Kaliňák sa s opozíciou zatiaľ dohodol na paritnom zastúpení opozície a koalície v kontrolnej komisii.

Volebné zákony majú zjednotiť pravidlá pre všetky voľby. Majú tiež zaviesť finančné stropy pre kampane, volebné moratórium pre všetky voľby, ktoré v súčasnosti platí len pre niektoré. Rovnako sa majú zakázať zverejňovať predvolebné prieskumy a to dva týždne pred voľbami, pôvodný návrh počítal s tromi týždňami, minister sa však napokon s opozíciou dohodol na dvoch. Problematický bol aj zákaz vedenia kampane tretími stranami. Aj tu dospel minister s opozíciou k dohode, že tretie strany, napríklad mimovládne organizácie alebo aj jednotlivci, budú môcť viesť kampaň, ale napríklad budú musieť mať zriadený transparentný účet. Opozícia otvorila aj otázku väčšej váhy preferenčných hlasov.

Minister pôvodne plánoval, že sa zákony dotknú už jarných prezidentských volieb. S tým mala opozícia problém, pretože kampaň už beží a podľa nej by teda došlo k zmene pravidiel uprostred hry. Keďže sa zákony presúvajú až na januárovú schôdzu, prezidentských volieb sa zrejme nedotknú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies