Kadúc: Voľba Jána Slovinského bola nezákonná

NETKY.SK • 13 September 2014, 10:57 • 2 min
Kadúc: Voľba Jána Slovinského bola nezákonná

BRATISLAVA - Voľba Jána Slovinského do Súdnej rady SR, ktorá sa v parlamente uskutočnila vo štvrtok (11.9.), bola v rozpore so zákonom, teda je neoprávnená. Tvrdí to člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Miroslav Kadúc (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

"Rokovací poriadok NR SR jasne hovorí o tom, že o jednotlivých bodoch programu sa nemôže začať rokovať skôr, ako 24 hodín po doručení príslušných materiálov poslancom, ak parlament nerozhodne inak. To sa nestalo. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) v stredu (10.9.) podvečer zaradil do programu voľbu nového člena súdnej rady a poslanci dostali príslušné materiály k voľbe vo štvrtok ráno. Rokovanie o voľbe bolo následne otvorené už vo štvrtok o 15. hodine," upozornil Kadúc.
      

On sám sa domnieva, že prostriedok nápravy tejto situácie nie je. "Pre mňa je zvolenie pána Slovinského neoprávnené," dodal Kadúc. Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) nesúhlasí. "Ja som rád, že je to iba ojedinelý názor pána Kadúca, ktorý podľa môjho názoru nie je dôvodný. Parlament hlasovaním v stredu zaradil tento bod v časovej lehote tak, že bod sa prerokoval vo štvrtok o 15. hodine. Z obsahu návrhu zaradiť nový bod a následného hlasovania pléna nepochybne vyplýva, že parlament určil kratšiu lehotu," vysvetlil.
      

Madej je zároveň presvedčený, že ak by aj malo dôjsť k procesnému pochybeniu, tak záverečné hlasovanie tým nemožno spochybniť. Za Slovinského vo štvrtok v tajnej voľbe hlasovalo 80 poslancov z 80 prítomných. Slovinský bol ako nominant Smeru-SD jediným kandidátom a do súdnej rady nastúpil namiesto odvolaného Dušana Čima. Toho parlament zbavil funkcie v utorok (9.9.). Slovinský sa ako nový člen rady bude môcť zúčastniť už na jej kľúčovom utorkovom rokovaní (16.9.), keď je na programe nová voľba predsedu Najvyššieho súdu SR aj voľba predsedu rady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies