Kadúc: Stranícka centrála Smeru nemá odvahu priblížiť sa k občanovi

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 12:46 • 2 min
Kadúc: Stranícka centrála Smeru nemá odvahu priblížiť sa k občanovi

BRATISLAVA - Stranícka centrála Smeru-SD nemá odvahu priblížiť sa k občanovi a snaží sa zabetónovať súčasný stav. Vyhlásil to dnes poslanec NR SR za OĽaNO Miroslav Kadúc v reakcii na schválené volebné kódexy a odmietnutie všetkých deviatich pozmeňujúcich návrhov z dielne Obyčajných.

slovakia

left justify in out

"Veľmi ma to mrzí. Cieľom našich návrhov bolo zvýšiť volebnú účasť, či dať ľudom priamu možnosť rozhodovať o zložení parlamentu. A práve o to by v slušnej demokratickej spoločnosti malo ísť," poznamenal Kadúc, ktorý predkladal väčšinu z týchto návrhov. Podľa jeho slov urobilo OĽaNO pre zníženie preferenčných hlasov z troch percent na nižšiu cifru úplne všetko.
     

"Aby sme dali šancu poslancom si vybrať, samostatne sme navrhli zníženie na dve percentá, na jedno percento, aj úplné zrušenie. Vládna garnitúra však nereaguje vôbec na nič. Pritom práve takto by sme dali priamo do rúk občanov rozhodnutie, koho vlastne chcú mať v parlamente, nerozhodovali by stranícke centrály," odkázal. Kadúc tvrdí, že takto si tradičné strany naďalej zabetónujú vrcholné pozície na kandidátkach a dopredu sa neprekrúžkuje ani človek, ktorý niekoľkonásobne prekročí zisky stranícky dosadených kandidátov, a teda ktorého by chcelo mať v parlamente ako svojho zástupcu omnoho viac ľudí.
     

Kadúc pripomína, že neprešli ani návrhy na zvýhodnenia občanov, ktorí pôjdu voliť. Hnutie OĽaNO navrhovalo zvýšiť im nezdaniteľnú časť základu dane, či jednorazové zníženie pokuty za vysokú rýchlosť. "Účasť na voľbách je čoraz alarmujúcejšia, dôkaz poskytli aj eurovoľby. Politici preto musia riešiť aj motiváciu občanov, aby k voľbám chodili. My sme ich chceli nepriamo motivovať aj finančne. Tento rok máme napríklad troje volieb, volič by si podľa nášho návrhu zvýšil nezdaniteľnú časť približne o 50 eur. Pokutu za prekročenie maximálne povolenej rýchlosti pri jazde vozidlom sme navrhovali znížiť o polovicu, najviac však o 33 eur," vysvetlil.
     

Podporu dnes nenašiel ani návrh na zníženie počtu členov okrskovej volebnej komisie na päť. "Ak by sme napríklad mali takto nastavený systém už počas posledných eurovolieb, získali by sme 1,8 milióna eur. Vôbec neriešime stav, že obec s niekoľkými stovkami obyvateľov môže mať aj niekoľko desiatok okrskárov, čo dnes nie je vôbec výnimočné. Zníženie počtu na päť by nemalo žiaden vplyv na kontrolu volieb, takto sa iba zvyšujú náklady na samotné voľby," uzavrel Kadúc.
     

Smer-SD nepodporil ani zavedenie volieb zo zahraničia na veľvyslanectvách, neschválil bezplatné poštovné pri voľbách zo zahraničia, odmietol účasť mimoparlamentných politických strán a hnutí v štátnej komisii či vymenovanie zapisovateľov okresných a obvodných komisií štátnou komisiou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies