Kadúc: Štát pri novej nemocnici akceptoval, že nie je dobrý hospodár

NETKY.SK • 12 Február 2015, 18:24 • 2 min
Kadúc: Štát pri novej nemocnici akceptoval, že nie je dobrý hospodár

BRATISLAVA - Štát pri projekte novej nemocnice v Bratislave akceptoval, že nie je dobrým hospodárom. V dnešnej parlamentnej rozprave k Informácii o zámere realizácie výstavby novej nemocnice to povedal poslanec NR SR za OĽaNO Miroslav Kadúc.

slovakia

left justify in out

Podľa člena klubu Obyčajných sa v štúdii uskutočniteľnosti uvádza, že spôsob výstavby nemocnice cez PPP projekt je výhodnejší, lebo súkromník to postaví o 40 percent lacnejšie ako štát. "Tým štát akceptoval, že je neefektívny hospodár," odkázal Kadúc. Nepáči sa mu tiež, že sa tu dokument opiera o 12 rokov starú britskú štúdiu, ktorá podľa jeho slov nie je použiteľná pre uvedenú nemocnicu, pretože sa týkala štandardných budov. Dokumentu vytkol aj viacero nepresných číselných údajov.
     

Kadúc je preto presvedčený, že ministerstvo zdravotníctva by malo žiadať zľavu za štúdiu, ktorá stála 740.000 eur bez DPH. "Za tie peniaze by som čakal relevantné údaje. Odporúčam ministerstvu, aby ju dalo prepracovať a vyhodnotilo spôsob výstavby až potom. Navrhujem preto, aby NR SR požiadala vládu o zabezpečenie prepracovania štúdie," podotkol.
     

Jana Vaľová (Smer-SD) nesúhlasí. "Je seriózne, že štúdia v parlamente je. Po nej bude nasledovať projekt, ktorý bude presnejší. Nie je namieste teraz si tu nadávať, že Smer-SD ide niečo tunelovať. Podľa projektu, ktorý bude, si môžeme povedať, či niečo také príde, alebo nie. Sme len na začiatku, nemali by sme hneď zatracovať," odporučila.
     

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) zdôraznil, že zmyslom PPP projektu musí byť, aby to nebolo pre štát nevýhodné. "S PPP v zdravotníctve zatiaľ nemáme skúsenosť, a tak šanca, že tento projekt zlyhá, nie je zanedbateľná. Preto by mal byť pod dôkladnejšou odbornou a verejnou kontrolou," odporučil.
     

Daniel Lipšic (nezaradený) upozornil, že nikto nespochybňuje potrebu novej nemocnice v Bratislave. Spôsob, ako k projektu pristúpilo ministerstvo zdravotníctva (MZ), však považuje za mimoriadne podozrivý. "MZ zobralo štúdiu spred 13 rokov a z toho ste vyvodili záver, že súkromník stavia o 40 percent lacnejšie," podotkol.

     

Výstavba novej nemocnice v Bratislave by si mala pravdepodobne vyžiadať 120 miliónov eur, na vybavenie prístrojmi a informačno-komunikačnými technológiami bude treba ďalších asi 45 miliónov eur. Jej skolaudovanie a spustenie do prevádzky sa plánuje na rok 2018, čo je neskôr, ako uvádzali prvotné plány.
     

Projekt sa má realizovať formou PPP projektu. Ministerstvo už spustilo verejné obstarávanie na výber partnera na výstavbu, financovanie, 30-ročnú prevádzku a údržbu novej nemocnice. Projekt obstaráva prostredníctvom súťažného dialógu. Celkovú cenu zákazky rezort odhadol na 6,3 miliardy eur. Táto suma neobsahuje len predpokladané investície na výstavbu, ale predstavuje i celkový súhrn ročných výnosov súkromného partnera počas 30-ročnej prevádzky. Štát si ponecháva opciu na spolufinancovanie investičných nákladov a majetkovú účasť v nemocnici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies