Kadúc sa opäť pokúsi o odvolanie presluhujúceho šéfa NKÚ Jasovského

NETKY.SK • 29 Marec 2015, 09:02 • 2 min
Kadúc sa opäť pokúsi o odvolanie presluhujúceho šéfa NKÚ Jasovského

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Kadúc (OĽaNO) sa na májovej parlamentnej schôdzi opäť pokúsi o odvolanie Jána Jasovského z postu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Skúšal to už na marcovom zasadnutí, ale neuspel.

slovakia

left justify in out

Jasovský, ktorého nominovala už neexistujúca ĽS-HZDS, presluhuje viac ako tri roky. Funkčné obdobie sa mu skončilo vo februári 2012. Parlament nového šéfa NKÚ napriek viacerým pokusom nezvolil. Predsedovia NR SR za Smer-SD Pavol Paška (bývalý predseda) a Peter Pellegrini (súčasný predseda) už dlhšie nevypísali novú voľbu.

 

Kadúc chce preto aj zmenu rokovacieho poriadku NR SR. A to takú, aby "mal predseda NR SR povinnosť vždy vyhlásiť novú voľbu predsedu NKÚ bezprostredne po tom, čo bola predchádzajúca voľba neúspešná". Uviedol, že ak sa mu podarí presadiť odvolanie Jasovského, uváži možnosť stiahnutia návrhu novely rokovacieho poriadku.

 

Post má podľa dohody patriť nominantovi KDH. Kresťanskí demokrati sú pripravení predložiť vhodného kandidáta. Pellegrini pôvodne hovoril, že by chcel mať nového šéfa NKÚ zvoleného na jar. V tomto roku boli zatiaľ dve parlamentné schôdze. Ani na jednej voľba nebola. Naďalej nie je vypísaná. Pellegrini chcel marcovú schôdzu využiť na rokovania, hoci ešte predtým pripúšťal, že práve na nej by mohli poslanci nového šéfa NKÚ voliť.

 

Smeru-SD podľa Kadúca nominant ĽS-HZDS Jasovský na čele NKÚ vyhovuje. Sociálni demokrati nevypisujú novú voľbu a premiér Robert Fico (Smer-SD) si určil podmienku zhody celej opozície na jedinom kandidátovi. Túto podmienku považuje Kadúc za nezmyselnú. Potvrdzuje podľa neho nezáujem Smeru-SD o zvolenie nového šéfa NKÚ. "Konaniu Smeru sa nedá rozumieť inak ako tak, že na dôslednej a zodpovednej kontrole hospodárenia s verejnými financiami a štátnym majetkom jednoducho záujem nemá," vyhlásil Kadúc.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona