Kadúc opúšťa poslanecký klub OĽaNO

NETKY.SK • 13 November 2015, 08:21 • 2 min
Kadúc opúšťa poslanecký klub OĽaNO

BRATISLAVA – Poslanec NR SR Miroslav Kadúc vystupuje z poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Urobiť tak má v najbližších dňoch. Podľa informácií agentúry SITA nebude ani na kandidátke do parlamentných volieb. Kadúc už o svojom rozhodnutí hovoril s predsedom klubu Richardom Vašečkom.

slovakia

left justify in out

Hnutie OĽaNO po voľbách v roku 2012 získalo v parlamente 16 mandátov. Kadúc bude štvrtým poslancom, ktorý počas volebného obdobia z klubu odíde. Ako prvý opustil klub Alojz Hlina. V roku 2013 nasledovala Hlinu Mária Ritomská a vlani z klubu vystúpil Mikuláš Huba.

 

Kadúc v roku 2014 dostal ponuku od Radoslava Procházku kandidovať za primátora Trnavy. Kadúc vtedy pre agentúru SITA povedal, že neuvažuje o odchode z OĽaNO do Siete. Priznáva však, že dostal viacero ponúk.

 

„Nedostal som len jednu ponuku, ale akékoľvek ponuky som odmietal, som členom klubu OĽaNO. Považoval by som za nesprávne, aby som prestúpil do iného klubu. Mám zodpovednosť voči svojim voličom, občanom, ale aj voči členom klubu,“ povedal pred dvomi rokmi Kadúc. Zároveň však dodal, že počul 'šumy', že je ďalší na rade, ktorý vystúpi z klubu.

 

Poslanci národnej rady sa môžu združovať v poslaneckých kluboch, a to podľa príslušnosti k politickým stranám, hnutiam alebo volebným koalíciám, za ktoré boli zvolení do parlamentu. Ak sa počas volebného obdobia rozdelia volebné koalície alebo zlúčia politické strany či hnutia, rozdelia sa alebo zlúčia aj ich poslanecké kluby, ak spĺňajú podmienky zákona. Poslanec môže byť členom len jedného poslaneckého klubu. Na utvorenie poslaneckého klubu treba najmenej osem poslancov. Poslanecké kluby delegujú podľa zákonom stanoveného kľúča svojich členov do poslaneckého grémia. Kancelária Národnej rady SR vyčleňuje prostriedky na úhradu výdavkov poslaneckých klubov. Ich výšku určuje predseda parlamentu.

 

Najsilnejší klub má v parlamente vládny Smer-SD, ktorý disponuje 83 poslancami. Najsilnejším opozičným poslaneckým klubom je klub KDH, ktorý má v súčasnosti 16 členov. Most-Híd má 14 členov. Najmenším poslaneckým klubom je klub OĽaNO, v ktorom je združených 12 zákonodarcov. Od začiatku volebného obdobia zanikli poslanecké kluby SDKÚ-DS a SaS. Strana SaS síce opäť chcela založiť vlastný klub, pretože sa k nemu hlási osem poslancov, Smer-SD však vznik takéhoto klubu odmietol podporiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies