Kadúc: Novela o verejnom obstarávaní problém so "schránkami" nevyrieši

NETKY.SK • 3 Júl 2015, 14:49 • 2 min
Kadúc: Novela o verejnom obstarávaní problém so "schránkami" nevyrieši

BRATISLAVA - Novela zákona o verejnom obstarávaní nevyrieši problém so schránkovými firmami. Tvrdí to opozičný poslanec NR SR Miroslav Kadúc (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

 "Prijatá novela je nedostatočná, ale za to presne taká, aká vyhovuje všetkým, ktorí sa chcú naďalej priživovať na štátnom rozpočte. Je to politický cynizmus na úkor verejných financií," zhodnotil dnes schválenú právnu normu Kadúc.
     

Opozícii sa na novele nepozdáva, že sa týka len verejných tendrov. Navrhovala, aby sa vzťahovala aj na čerpanie eurofondov, nadobúdanie majetku štátu či výber zdravotného poistenia. Opozičné návrhy však v pléne neprešli.
     

Podľa novely budú firmy, ktoré sa uchádzajú o štátne zákazky vo verejných tendroch, zverejňovať svojich konečných beneficientov. Zákon totiž počíta s vytvorením verejného registra konečných užívateľov výhod z firiem. Ten bude obsahovať údaje fyzických osôb, ktoré sú skutočnými, nielen formálnymi vlastníkmi subjektov participujúcich na verejnom obstarávaní. Má ísť o podmienku, aby takýto podnikateľ mohol dostať zákazku od štátu.
     

Verejný obstarávateľ tak v budúcnosti nesmie uzavrieť zmluvu s uchádzačmi, ktorí nebudú mať v novom registri zapísaných konečných užívateľov výhod. Táto podmienka sa týka aj subdodávateľov a osôb, ktoré zabezpečujú ekonomickú či odbornú spôsobilosť účastníka vo verejnej súťaži.
     

"Dôvodom predloženia návrhu zákona je snaha zabezpečiť, aby zmluvy vo verejnom obstarávaní uzatvárali iba subjekty so známou vlastníckou štruktúrou až po úroveň fyzických osôb. Identifikácia konečných užívateľov výhod má nesporný význam na zvýšenie transparentnosti, zabránenie konfliktu záujmov a boj proti korupcii vo verejnom obstarávaní," tvrdí predkladateľ. Právnu normu vytvoril Úrad pre verejné obstarávanie, v pléne ju predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies