Kadúc chce zaviesť vekový limit pre prácu vo verejnej správe

NETKY.SK • 5 December 2014, 09:02 • 2 min
Kadúc chce zaviesť vekový limit pre prácu vo verejnej správe

BRATISLAVA - Pracovať vo verejnej správe by malo byť možné maximálne do dosiahnutia 63. roku života tak, ako je to v tretine členských štátov EÚ.

slovakia

left justify in out

V novele zákona o štátnej službe to navrhuje poslanec OĽaNO Miroslav Kadúc, ktorý to považuje za jedno zo systémových riešení nezamestnanosti. Právnu normu predstavil plénu v závere siedmeho rokovacieho dňa 44. schôdze parlamentu.
      

"Dovŕšením veku 63 rokov sa skončí pracovný pomer zamestnanca pri výkone práce vo verejnom záujme alebo štátnozamestnanecký pomer štátneho zamestnanca, a to priamo zo zákona. Návrh zákona sa týka výlučne verejnej správy. Nebude sa tak týkať súkromnoprávnych vzťahov, kde by štát spravidla zasahovať nemal," vysvetľuje Kadúc. Podľa jeho slov ide o zavedenie systémového a ústavne konformného riešenia, ktoré pomôže zvýšiť zamestnanosť nielen mladých ľudí či absolventov vysokých škôl vo verejnej správe, ale aj bežných ľudí bez práce. "Hovoríme o niekoľkých tisícoch nezamestnaných. Navyše obmedzí sa súbežné poberanie platu aj dôchodku, pričom znížením nezamestnanosti sa samovoľne znížia aj výdavky štátu na nezamestnaných občanov," tvrdí Kadúc.
      

Je presvedčený, že je zbytočným plytvaním, ak vláda dotuje zamestnanecké miesta miliónmi eur a pritom má riešenie priamo pod nosom. "Podľa môjho názoru je pokrytecké, ak jediným dôvodom neprijatia takejto úpravy má byť strata voličov, ktorí poberajú dôchodky a ktorých si vláda takto de facto kupuje," uviedol.
      

Podľa neho je v súčasnosti veľká skupina osôb vykonávajúcich svoju činnosť vo verejnej správe, ktorá je v dôchodkovom veku a súčasne okrem príjmu poberá aj starobný dôchodok. Kadúcova novela však nemá zasiahnuť ľudí vo verejnej správe, ktorí majú veľmi nízky dôchodok. Dotkne sa len tých, ktorí poberajú dôchodok aspoň na úrovni 1,5 násobku sumy životného minima.
      

V piatok (5.12.) bude plénum pokračovať v rokovaní o ďalších opozičných návrhoch zákonov. Na programe poslednej schôdze roka sú ich ešte desiatky a ako prvý príde na rad návrh Ivana Uhliarika (KDH), ktorý chce zmeniť zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Poslanec reaguje na potrebu liečebných pedagógov a psychológov sprístupniť pre ich ďalšie odborné vzdelávanie študijné programy poskytované v systéme ďalšieho vzdelávania rozvinutom v rezorte zdravotníctva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona