Kadúc chce z prípravy novely zákona o konflikte záujmov vynechať Smer

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 15:07 • 2 min
Kadúc chce z prípravy novely zákona o konflikte záujmov vynechať Smer

BRATISLAVA - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) nesúhlasia s tým, ako Smer-SD mieni okresať návrh novely zákona o konflikte záujmov, na ktorom spolupracoval s opozíciou. Pre TASR to povedal Miroslav Kadúc, ktorý pre nesúhlas s postupom Smeru-SD navrhol opozícii, aby predložila pôvodný návrh ako svoj vlastný.

slovakia

left justify in out

"Vládna strana poskytla také úpravy zákona, ktoré sú nezlučiteľné s tým, kvôli čomu sme sa viackrát ako pracovná skupina schádzali. Preto som dal kolegom na zváženie, či nepodáme návrh v takej podobe, ako je pripravený s miernymi úpravami ako opozičný návrh," vysvetlil. Kadúc tým chce dosiahnuť cieľ, s ktorým opozícia do rokovaní o novele išla, tým je transparentnosť. Od Smeru-SD opozičný poslanec očakáva argumenty, prečo nechce prijať návrhy, na ktorých sa zhodla pracovná skupina zložená tak z opozície, ako aj zo zástupcov Smeru-SD.

Otto Brixi zo Smeru-SD v stredu (29.5.) po predstavení zmien opozícii povedal, že zmeny neznížia hodnotu novely. Poslanec mal výhrady napríklad k opisu majetku. Ďalšia pripomienka sa týka darov, ktoré dostávajú funkcionári na protokolárne účely. Osobne mal Brixi výhradu aj voči pravidelnému sankcionovaniu funkcionárov, ktorí nepodali majetkové priznanie. Poslancovi sa nepozdáva ani návrh, aby sa časť členov výboru pre nezlučiteľnosť funkcií mohla obrátiť na Ústavný súd (ÚS) SR, ak nebude spokojná s rozhodnutím výboru napríklad v prípade zastavenia konaní. Podľa neho netreba ÚS ešte viac zahlcovať, keď už teraz má veľa práce a keď je navyše výbor pre nezlučiteľnosť funkcií kompetentný rozhodnúť sám.
 

"Smer nám predložil protinávrh, kde okresal niektoré časti návrhu, ktorý vzišiel z pracovnej skupiny, v ktorej bol paradoxne aj Smer. Je to pre mňa zvláštne," reagoval Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), ktorý sa nechce zatiaľ vyjadrovať ku konkrétnym návrhom. Najskôr si ich chce riadne preštudovať. Priznal však, že v novele sú niektoré body, bez ktorých by pre neho právna norma stratila zmysel. "Nemá význam kryť kozmetické zmeny," poznamenal. Podobný názor má aj Martin Poliačik zo SaS, ktorý nechce bezzubý zákon. Pripustil, že by chcel, aby v zákone bola možnosť pre časť výboru obrátiť sa na ÚS. "Toto bola jedna z našich priorít," uviedol.

Novela by mala prísť do parlamentu najneskôr v septembri, aby ju stihlo plénum prijať. Od nového roka by už totiž mali poslanci podávať majetkové priznania po novom. Novela by mala odstrániť nedokonalosti súčasného zákona. Funkcionári by mali zverejňovať svoj majetok podrobnejšie. Pôvodný návrh počíta napríklad s tým, že by funkcionári mali zverejniť aj názvy domácich či zahraničných bánk, v ktorých majú účty so sumou nad 10.000 eur. Rozširuje aj zoznam verejných funkcionárov, ktorí musia podávať majetkové priznania podľa tohto zákona. Zmenami má prejsť aj oblasť darov, zverejňovať by sa podľa pôvodného návrhu mali aj súkromné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona