Kadúc chce skrátiť prax advokátskych koncipientov na tri roky

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 11:21 • 2 min
Kadúc chce skrátiť prax advokátskych koncipientov na tri roky

BRATISLAVA - Skrátiť dĺžku praxe advokátskeho koncipienta z piatich na tri roky navrhuje v novele zákona o advokácii poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc.

slovakia

left justify in out

Zákonodarca za obyčajných ľudí chce zároveň zjednodušiť prístup k slobodnému povolaniu advokáta tak, aby bolo možné do praxe advokátskeho koncipienta započítať aj prax vyššieho súdneho úradníka či inú právnu prax. „Momentálne platná päťročná prax advokátskeho koncipienta sa javí ako neopodstatnene dlhá, až diskriminačná oproti iným právnickým profesiám, napríklad podmienka konkrétnej dĺžky praxe ako predpoklad pripustenia k justičnej skúške,“ argumentuje Kadúc. Päťročná prax sa podľa neho môže javiť aj ako neopodstatnená prekážka v prístupe k výkonu slobodného povolania napríklad pre ženy, ktoré práve v najcitlivejšom období po ukončení štúdia na vysokej škole chcú tiež plniť životnú úlohu matky a musia sa tak často na úkor prerušenia praxe advokátskeho koncipienta rozhodovať v prospech rodiny.


Predĺženie advokátskej praxe z troch na päť rokov na začiatku druhej vlády Roberta Fica podľa Kadúca ukazuje, čo bolo zrejmé aj predtým, že dôležitá nie je dĺžka praxe, ale spôsob vedenia advokátskeho koncipienta školiteľom – advokátom.


Druhou skutočnosťou je, že postavenie advokátskych koncipientov ako „čakateľov advokátov“ je podľa poslanca za OĽaNO vo vzťahu k ostatným právnickým profesiám dnes nevýhodné. V iných právnických profesiách, napríklad pri výkone činnosti notára, je do dĺžky praxe potrebnej na prípravu na povolanie umožnené započítavanie aj inej právnej praxe, kým advokátsky koncipient túto možnosť nemá. „Inou právnou praxou, tak ako to bolo aj v minulosti, sa môže rozumieť napríklad zamestnanie v súkromnej sfére alebo služobný pomer v štátnej či verejnej službe na právnickej pozícii, na ktorej prijatie sa vyžaduje vysokoškolské právnické vzdelanie. Obmedzenie advokátskych koncipientov v porovnaní s ostanými právnickými profesiami je podľa predkladateľa neprimerané a najmä neopodstatnené,“ konštatuje Kadúc.


Podľa súčasného znenia zákona o advokácii komora započíta do praxe advokátskeho koncipienta prax sudcu, asistenta sudcu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, justičného čakateľa, prokurátora, právneho čakateľa prokuratúry a notársku prax. Výpočet „započítateľných“ právnických profesií podľa súčasného znenia zákona o advokácii tak podľa poslanca za obyčajných ľudí neobsahuje právnické profesie, ktoré sú svojím zameraním a obsahom rovnako, respektíve obdobne príbuzné povolaniu advokáta. Predkladaným návrhom sa tento výpočet explicitne rozširuje o prax vyššieho súdneho úradníka.


Kadúc v tomto volebnom období opakovane navrhoval rozšíriť advokátsku prax aj o prax vyššieho súdneho úradníka, parlament jeho návrhy doteraz vždy zamietol.


Novelou sa bude národná rada zaoberať na septembrovej schôdzi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies