Kadúc chce od Gašparoviča odpovede, prečo nevymenoval Čentéša

NETKY.SK • 25 Január 2013, 11:54 • 2 min
Kadúc chce od Gašparoviča odpovede, prečo nevymenoval Čentéša

Kadúc chce od Gašparoviča odpovede, prečo nevymenoval Čentéša - Politika Poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Miroslav Kadúc žiada prezidenta SR Ivana Gašparoviča o odpovede týkajúce sa nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Zaujímajú ho o

slovakia

left justify in out

img

Poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Miroslav Kadúc žiada prezidenta SR Ivana Gašparoviča o odpovede týkajúce sa nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Zaujímajú ho odpovede hlavy štátu k dĺžke rozhodovania o nevymenovaní, ako aj počet odmietnutí a vymenovaní kandidátov.

Kadúc sa v liste prezidenta pýta, pri ktorých kandidátoch zvažoval obdobné kritériá ako pri Čentéšovi, okrem kritéria voliteľnosti stanovené Ústavným súdom SR v októbri 2012. Poslanca ďalej zaujíma, či hlave štátu boli "dôvody vedúce k nevymenovaniu Jozefa Čentéša do funkcie známe v čase získania návrhu od Národnej rady SR", alebo sa s nimi oboznámila až v priebehu nasledujúcich mesiacov po jeho zvolení. Kadúc žiada prezidenta o odpovede, aby sa odstránili medializované aj nemedializované nezrovnalosti v súvislosti s Čentéšovým nevymenovaním.

Prezident SR Ivan Gašparovič odôvodnil rozhodnutie nevymenovať Čentéša 2. januára. Ako dôvody uviedol politizáciu voľby šéfa prokurátorov, kauzu Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd SR, zmenu rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča o korupcii v politike či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou. Čentéš čakal na rozhodnutie hlavy štátu od 17. júna 2011, teda od zvolenia do funkcie vtedajšou vládnou koalíciou.

Podľa opozície sú dôvody vágne, vysvetlenie chcela od hlavy štátu počuť aj na mimoriadnej parlamentnej schôdzi. Tá sa však nekonala, keďže poslanci Smeru-SD neschválili jej program, ako dopredu avizovali. Prezidentove dôvody považujú sociálni demokrati za relevantné. Opozícia trvá na svojom a keďže sa nedomohla prezidentovho vysvetlenia na schôdzi, podala návrh na obžalobu hlavy štátu za úmyselné porušenie ústavy. Toho sa mal prezident dopustiť nevymenovaním Čentéša. Smer-SD nevidí na obžalobu dôvody, pripomína, že hlava štátu konala tak, ako jej umožnil výklad Ústavného súdu SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies