Kadúc chce, aby v parlamente vystupoval aj špeciálny prokurátor

NETKY.SK • 21 August 2015, 10:12 • 2 min
Kadúc chce, aby v parlamente vystupoval aj špeciálny prokurátor

BRATISLAVA - Špeciálny prokurátor by mal raz ročne podávať Národnej rade SR podrobnú správu o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry. Myslí si to opozičný poslanec z klubu OĽaNO Miroslav Kadúc, ktorý to chce dať špeciálnemu prokurátorovi príkazom. Túto povinnosť navrhuje v novele zákona o prokuratúre. Dnes o činnosti informuje generálny prokurátor.

slovakia

left justify in out

"Hlavným účelom navrhovanej právnej úpravy je predchádzanie situáciám, keď generálny prokurátor, v pozícii sprostredkovateľa informácií, ktoré mu poskytol špeciálny prokurátor, nedokáže plnohodnotne informovať parlament o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry," vysvetlil Kadúc.

 

Úrad špeciálnej prokuratúry funguje podľa neho v systéme prokuratúry ako autonómny celok a bolo by efektívne, aby o jeho fungovaní, činnosti a výsledkoch informoval parlament šéf tohto útvaru. Kadúc pripomína, že tak ako generálny prokurátor aj špeciálny prokurátor bol zvolený parlamentom.

 

Zdôraznil, že úlohou špeciálneho prokurátora je dozerať na vyšetrovanie a stíhanie najťažších korupčných káuz a organizovaného zločinu na Slovensku. "Hlavne od neho závisí, či sa páchatelia prípadov závažnej korupcie vôbec dostanú pred súd. Priama zodpovednosť špeciálneho prokurátora za obsah správy a jej následné prednesenie v pléne parlamentu by vyriešilo veľa otázok a problémov," nazdáva sa poslanec. Činnosť špeciálnej prokuratúry by tak bola podľa neho pod väčším dohľadom.

 

Pre zmenu zákona sa Kadúc rozhodol aj preto, že hoci sa zodpovedných dopytoval na stav a príčiny korupcie na Slovensku a na riešenia, k informáciám sa nedostal. "Nie je normálne, aby bol stav korupčných trestných činov pred občanmi utajovaný. Občania majú právo na podrobné informácie o stave korupcie a o jej vývoji. Rovnako to platí pre údaje o počte trestne stíhaných osôb za korupciu, ako aj o ich profesijnej príslušnosti," uviedol Kadúc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies