Kadúc by poslal zamestnancov vo verejnej správe do dôchodku v 63. roku života

NETKY.SK • 20 August 2014, 13:02 • 2 min
Kadúc by poslal zamestnancov vo verejnej správe do dôchodku v 63. roku života

BRATISLAVA - Zamestnanci vo verejnej správe by mali odchádzať do dôchodku po dovŕšení 63 rokov. Myslí si to poslanec NR SR Miroslav Kadúc (OĽaNO), ktorý takýto maximálny vek navrhuje v novele zákona o štátnej službe.

slovakia

left justify in out

Poslanec si od opatrenia sľubuje riešenie nezamestnanosti mladých.
     

"Dovŕšením veku 63 rokov sa skončí pracovný pomer zamestnanca pri výkone práce vo verejnom záujme, alebo štátnozamestnanecký pomer štátneho zamestnanca, a to priamo zo zákona," uviedol Kadúc. Návrh zákona sa podľa neho týka výlučne verejnej správy. "Nebude sa tak týkať súkromnoprávnych vzťahov, kde by štát spravidla zasahovať nemal, prípadne len v nevyhnutnej miere," doplnil.
     

Opozičný poslanec nepovažuje za správne spoliehať sa na sezónne znižovanie nezamestnanosti. "Štát by mal poskytnúť aj dlhodobé riešenia, ktoré sa nespoliehajú na letné obdobie, keď nezamestnanosť vždy cyklicky a dočasne klesá," zdôraznil. Svoj návrh považuje za systémové, ústavne konformné a efektívne zvýšenie zamestnanosti nielen mladých ľudí.
     

Novela by mala zároveň stanoviť aj povinnosť pre zamestnávateľa a pre služobný úrad v oblasti verejnej správy vyhlásiť výberové konanie na zamestnanecké miesto starobného dôchodcu, ktorý súčasne s platom poberá aj starobný dôchodok. Následne, ak by vzišiel z tohto výberového konania úspešný uchádzač, bol by to nový výpovedný dôvod zo zamestnania pre daného starobného dôchodcu.
     

Kadúc počítal aj s tým, aby sa po prijatí novely nevytvorila skupina osôb, ktorá nebude môcť ďalej pokračovať v zamestnaní vo verejnej správe a bude mať veľmi nízky dôchodok. "Zavedie sa preto kumulatívna podmienka na ukončenie zamestnaneckého pomeru, a to v poberaní dôchodku aspoň na úrovni 1,5-násobku sumy životného minima," vysvetlil. Poslanec OĽaNO nemieni svojím návrhom brániť dôchodcom, ktorí poberajú starobný dôchodok, pracovať v súkromnej sfére či podnikať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies