Kadri dosiahol životný úspech, Sagan stále v zelenom

NETKY.SK • 12 Júl 2014, 17:38 • 2 min
Kadri dosiahol životný úspech, Sagan stále v zelenom

GÉRARDMER LA MAUSELAINE - Francúz Blel Kadri dosiahol životný úspech, keď sa stal víťazom 8. etapy 101. ročníka cyklistických pretekov Tour de France z Tomblaine do Gérardmer La Mauselaine (161 km).

slovakia

left justify in out

Dvadsaťsedemročný jazdec tímu Ag2r-La Mondiale sa vďaka skvelému výkonu a premiérovému triumfu na Tour stal novým vedúcim mužom súťaže vrchárov. Po predkrme horských etáp ostal naďalej v žltom drese vedúceho muža Talian Vincenzo Nibali, ktorý skončil v sobotu na 3. mieste. V záverečnom súboji ho predstihol jeho veľký rival Alberto Contador. Slovák Peter Sagan absolvoval v sobotu 50. etapu kariéry na Tour a naďalej je držiteľom zeleného dresu.

 

Sobotňajšia etapa bola stredne ťažká a pripravila pelotón na horské etapy. Na posledných devätnástich kilometroch boli tri horské prémie, ktoré definitívne rozhodli o osude etapy. Ešte predtým absolvoval pelotón na rovnom stom kilometri rýchlostnú prémiu, na ktorej získal Peter Sagan do hodnotenia súťaže o zelený dres za 8. miesto osem bodov. V tom čase bola vpredu päťčlenná skupina, ktorá sa vytvorila po sérii viacerých nástupov z pelotónu. K Sylvainovi Chavanelovi (IAM) a Nikimu Terpstrovi (Omega Pharma-Quick Step) sa pripojili na 43. km aj Simon Yates (Orica), Blel Kadri (Ag2r) a Adrien Petit (Cofidis). Pätica si vypracovala najvyšší náskok v doterajšom priebehu Tour, ktorý narástol na vyše 11 minút. Po prejazde prémiou sa spustila búrka a strata pelotónu sa začala znižovať. Na 136. km nastúpil Sylvain Chavanel, na ktorého atak stihol zareagovať len Blel Kadri, ktorého cieľom bolo dostať sa do bieleho dresu s červenými bodmi najlepšieho vrchára. Čelo pelotónu kontroloval tím Saxo-Tinkoff, ktorý chcel aktivitou znížiť manko Alberta Contadora na žltého Vincenza Nibaliho. V prvom stúpaní dňa asi 21 km pred koncom sa Kadri zbavil Chavanela a pokračoval samostatne až do cieľa. Veľká kríza prišla na jedného z predetapových favoritov Michala Kwiatkowského. Kadri potvrdil bodkovaný dres najlepšieho vrchára víťazstvami na ďalších dvoch horských prémiách a neohrozene prešiel prvý cieľom. V pelotóne sa rozpútal veľký boj, Contador sa nástupmi snažil zbaviť sa Nibaliho a trhal skupinu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies