Kaddáfího režim opustili ďalší diplomati, veľvyslanci v USA a Indonézii

NETKY.SK • 23 Február 2011, 08:15 • 2 min
Kaddáfího režim opustili ďalší diplomati, veľvyslanci v USA a Indonézii

Kaddáfího režim opustili ďalší diplomati, veľvyslanci v USA a Indonézii

slovakia

left justify in out

img

Režim líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího opustili dnes ďalší diplomati. Veľvyslanec Líbye v USA oznámil, že už nezastupuje "diktátorský režim" a vyzval Kaddáfího na odstúpenie.
      "Vystupujem zo služby súčasnému diktátorskému režimu. Nikdy však nevystúpim zo služby našim obyvateľom, pokým ich hlasy nedosiahnu celý svet, pokým nebudú dosiahnuté ich ciele," povedal Alí Audžálí v rozhovore pre televíziu ABC. "Vyzývam ho (Kaddáfího), aby odišiel a nechal našich ľudí na pokoji."
      Líbyjský veľvyslanec v Indonézii podobne uviedol, že rezignoval na protest proti krvavému zásahu vlády proti demonštrantom. "Vojaci nemilosrdne zabíjajú neozbrojených civilistov. Používajú ťažké zbrane, bojové lietadlá a žoldnierov proti vlastným ľuďom. Je to neprijateľné," povedal Saláhuddín M. al-Bišárí pre noviny Jakarta Post. "Mám toho dosť. Už to neznesiem," dodal.
      Bývalý šéf Kaddáfího protokolu Núrí al-Mismárí medzitým predpovedal, že líbyjský vodca neodíde z krajiny a nevzdá sa moci, naopak bude až dokonca pokračovať v krvavom boji proti svojím odporcom.
      Mismárí, ktorý stál po boku Kaddáfího takmer 40 rokov, odstúpil z funkcie v pondelok počas pobytu vo Francúzsku, kde koncom minulého roka absolvoval operáciu srdca. V novembri ho vo Francúzsku zatkli na žiadosť Líbye, ktorá ho chce súdiť pre obvinenia zo sprenevery.
      Mismárí má informácie o tom, že Kaddáfí sa usiluje začať dialóg s kmeňovými lídrami s cieľom upokojiť situáciu. Po krviprelievaní z posledných dní je však podľa neho na takúto iniciatívu "príliš neskoro", povedal dnes pre tlačovú agentúru Reuters.
      Ako Mismári dodal, pochybuje, že násilnosti v Líbyi eskalujú do občianskej vojny, pretože Líbyjčania bojujú za ľudské práva, nie jeden proti druhému za rozdelenie krajiny.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona