Kaddáfí využíva 300 až 500 žoldnierov z Európy, medzi nimi mnoho Poliakov

NETKY.SK • 27 Apríl 2011, 07:15 • 2 min
Kaddáfí využíva 300 až 500 žoldnierov z Európy, medzi nimi mnoho Poliakov

Kaddáfí využíva 300 až 500 žoldnierov z Európy, medzi nimi mnoho Poliakov

slovakia

left justify in out

img

Pre líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího pracuje 300 až 500 žoldnierov z Európy, vrátane Európskej únie. Uviedol to popredný odborník na organizovaný zločin, Grék Michel Kutuzis, ktorého dnes citovala webová stránka EUobserver.
      Kutuzis zistil, že väčšina nájomných vojakov - žoldnierov - pochádza z Bieloruska, Srbska a Ukrajiny.
      Medzi žoldniermi je však aj výrazný počet poľských expertov na pilotovanie vrtuľníkov, niekoľko Belgičanov, Britov, Francúzov a Grékov.
      Okrem Európanov si Kaddáfí najal oveľa väčšie počty bojovníkov zo Stredoafrickej republiky, Čadu, Nigeru, Mali a Somálska, ktorí bojujú proti povstalcom v Líbyi.
      Kutuzis, ktorého poradenská firma sídliaca vo Francúzsku vykonáva výskum zameraný na bezpečnostné otázky, strávil február a marec cestovaním po severnej Afrike.
      "Zabíjanie ľudí z vlastného kmeňa je v líbyjskej spoločnosti tabu. To je aj jeden z dôvodov, prečo Kaddáfí potrebuje zahraničných bojovníkov," vysvetlil Grék pre nezávislú spravodajskú webovú stránku EUobserver, ktorá sa venuje politike Európskej únie, najmä ľudským právam, občianskym slobodám, transparentnosti či stave korupcie v únii.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona