Kaddáfí: "Som šokovaný bývalými európskymi priateľmi. Cítim sa zradený."

NETKY.SK • 15 Marec 2011, 13:57 • 2 min
Kaddáfí: "Som šokovaný bývalými európskymi priateľmi. Cítim sa zradený."

Kaddáfí: "Som šokovaný bývalými európskymi priateľmi. Cítim sa zradený."

slovakia

left justify in out

Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí v rozhovore pre dnešné vydanie talianskeho denníka Il Giornale povedal, že sa cíti zradený bývalými európskymi spojencami, napríklad talianskym premiérom Silviom Berlusconim, ktorý sa obrátil proti nemu. Kaddáfí takisto vyhlásil, že hrozí trvalé poškodenie obchodných vzťahov Líbye s Európou.
      Kaddáfí kritizoval požiadavky svetových veľmocí na zavedenie bezletovej zóny nad Líbyou a tiež odmietol prípadné letecké útoky. Pre denník Il Giornale uviedol: "Budeme bojovať a vyhráme. Taká situácia (bezletová zóna) poslúži iba na zjednotenie líbyjského ľudu."
      Líbyjský vodca povedal, že francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý oficiálne uznal povstaleckú líbyjskú Národnú radu a vyzval na cielené letecké útoky, má "duševnú poruchu".
      Kaddáfí v interview upozornil, že kritika jeho vlády zo strany Európy - ktorá vyvrcholila požiadavkou lídrov EÚ, aby sa vzdal moci - ohrozuje vzájomné vzťahy.
      "Bol som naozaj šokovaný postojom európskych priateľov," povedal Kaddáfí. "Poškodzujú a ohrozujú sériu dôležitých zmlúv o bezpečnosti a ekonomickej spolupráci, ktoré sme uzavreli," dodal.
      Na otázku o jeho vzťahoch s Berlusconim, donedávna najbližším spojencom v Európe, odpovedal: "Som taký šokovaný, cítim sa zradený. Ani neviem, čo mám Berlusconimu povedať."
      Lídri EÚ uvalili ekonomické sankcie na Tripolis, keď na východe Líbye prepukli kruté boje medzi povstaleckými silami a vojakmi vernými Kaddáfímu. Navyše, na summite minulý týždeň lídri Únie žiadali, aby odstúpil.
      Až do prepuknutia nepokojov ekonomické vzťahy Líbye s Európou prekvitali. Obzvlášť Taliansko si vybudovalo úzke vzťahy so svojou bývalou kolóniou, s ktorou má podpísané aj dohody o blokovaní toku ilegálnych prisťahovalcov z Afriky do Európy. Kaddáfí však upozornil, že tieto zmluvy sú teraz ohrozené.
      Najväčšia talianska ropná a plynárenská spoločnosť Eni vykonáva v Líbyi rozsiahlu činnosť vrátane dlhodobých kontraktov. Spoločnosť tiež tvrdí, že plánuje v krajine investovať ďalších približne 25 miliárd dolárov (17,92 miliardy eur).
      Ďalšími talianskymi spoločnosťami s výraznými záujmami alebo vzťahmi sú zbrojársky koncern Finmeccanica a najväčšia talianska banka UniCredit.
      Kaddáfí v interview zopakoval, že jeho vláda predstavuje obranný val proti islamskému extrémizmu, ktorý teraz môže byť ako "odtrhnutý z reťaze" a môže podnietiť ďalšie vážne nepokoje v regióne.
      "Ak namiesto stabilnej vlády, ktorá garantuje bezpečnosť, prevezmú kontrolu takéto bandy napojené na bin Ládina, Afričania sa masovo začnú presúvať k Európe a Stredozemné more sa stane morom chaosu," vyhlásil Kaddáfí.
      Ak západné sily napadnú Líbyu, Kaddáfí spojí sily s radikálnymi islamistami. "Spojíme sa s al-Káidou a vyhlásime svätú vojnu," zdôraznil líbyjský vodca.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies