Kaddáfí neodstúpi, je však pripravený rokovať o zmenách vo vládnutí

NETKY.SK • 5 Apríl 2011, 12:38 • 2 min
Kaddáfí neodstúpi, je však pripravený rokovať o zmenách vo vládnutí

Kaddáfí neodstúpi, je však pripravený rokovať o zmenách vo vládnutí

slovakia

left justify in out

img

Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí neodstúpi, režim v Tripolise je však pripravený diskutovať o zmenách vo vládnutí v krajine. Oznámila to líbyjská vláda.
      Jej hovorca Músá Ibráhím v pondelok vo večerných hodinách uviedol, že Kaddáfí nemá oficiálnu politickú funkciu, ktorej by sa mohol vzdať, má však "symbolický význam pre líbyjský ľud".
      Jeho vyjadrenia prišli po tom, čo líbyjskí vzbúrenci požadujúci odstúpenie dlhoročného vodcu odmietli návrh jedného z Kaddáfího synov, Sajfa al-Isláma, podľa ktorého by prevzal moc z rúk svojho otca a viedol by krajinu smerom k ústavnej demokracii.
      Podľa Ibráhíma by Líbya mohla uskutočniť "zmeny vo svojej ústave, voľbách, vo všetkom", tieto zmeny by však mal viesť Kaddáfí. O budúcnosti Líbye podľa neho nemôže byť rozhodnuté zo zahraničia. Hovorca líbyjskej vlády zároveň kritizoval západné veľmoci za podporu líbyjských vzbúrencov, uviedla agentúra Associated Press.
      Loď ukrajinského námorníctva v pondelok z Líbye evakuovala 105 ľudí zo 14 krajín    a smerovala na Maltu, kde by mala doraziť v priebehu dnešného dňa. Na ostrove by mala vysadiť 70 cudzincov a vzápätí pokračovať v ceste do Sevastopoľa na Krymskom polostrove, uviedla ukrajinská agentúra Ukrinform.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies