Kaddáfí: Líbyu budeme brániť do posledného muža

NETKY.SK • 3 Marec 2011, 08:12 • 2 min
Kaddáfí: Líbyu budeme brániť do posledného muža

Kaddáfí: Líbyu budeme brániť do posledného muža

slovakia

left justify in out

img

Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí dnes prisahal, že na obranu svojej krajiny budú Líbyjčania "bojovať do posledného muža a poslednej ženy".
      Hovoril na slávnostnom zhromaždení v konferenčnej sále v Tripolise, usporiadanom pri príležitosti výročia vyhlásenia Líbye za ľudovú republiku, džamáhíríju, v roku 1977. Jeho vystúpenie prenášala štátna televízia.  
      Kaddáfí vyhlásil, že ak USA alebo iné zahraničné mocnosti vstúpia do Líbye, zomrú tisíce Líbyjčanov. "Chcú, aby sme sa opäť stali otrokmi, ako sme boli otrokmi Talianov?" spýtal sa v narážke na taliansku koloniálnu nadvládu nad Líbyou.
      "Nikdy na to nepristúpime. Vstúpime do krvavej vojny a tisíce a tisíce Líbyjčanov zomrú, ak USA alebo NATO vstúpia (do Líbye)," zdôraznil.
      Povedal ďalej, že je pripravený rokovať o ústavných a zákonných zmenách bez zbraní a násilností, a je pripravený rokovať aj s al-Káidou, ak má nejaké požiadavky.
      "V roku 1969 som uskutočnil revolúciu, aby som oslobodil Líbyu. Odovzdal som moc ľudu a potom som sa utiahol do svojho stanu...," pokračoval. Uviedol, že od roku 1977, keď prevzal moc v krajine ľud, on sám už nemá žiadne právomoci, ktorých by sa mohol teraz vzdať.
      Svet podľa jeho vyjadrenia nerozumie líbyjskému systému, ktorý vložil moc do rúk národa.
      "Muammar Kaddáfí nie je prezident, aby mohol rezignovať, nemá dokonca ani parlament, ktorý by mohol rozpustiť," povedal. "Vložíme naše prsty do očí tých, ktorí pochybujú, že v Líbyi vládne niekto iný než líbyjský ľud," dodal.
      Zároveň vyzval OSN a NATO, aby vyšetrili fakty o tom, čo sa udialo v Líbyi. On sám to označil za konšpiráciu s cieľom kolonizovať Líbyu a zmocniť sa jej ropy.
      Poprel, že by boli zastrelení nevinní civilisti. "V Amerike, vo Francúzsku, kdekoľvek, kde ľudia zaútočia na vojenské sklady a pokúsia sa ukradnúť zbrane, ich zastrelia," povedal vo svojom prejave.
      Kaddáfí, ktorý čelí výzvam na odstúpenie po 41-ročnej vláde v krajine, dnes obvinil bunky al-Káidy, že vyvolali chaos v krajine. Povedal, že v nepokojoch vyvolaných "teroristami", nezahynulo viac ako 150 ľudí.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies