Kaczynski: Ďalší mandát Tuska na čele Európskej rady nie je v záujme Poľska

NETKY.SK • 17 Február 2017, 13:34 • 2 min
Kaczynski: Ďalší mandát Tuska na čele Európskej rady nie je v záujme Poľska

VARŠAVA - Predseda poľskej vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski vyhlásil, že nie je v záujmoch jeho krajiny, aby Donald Tusk získal ďalší mandát pre výkon funkcie predsedu Európskej rady.

slovakia

left justify in out

Poľsko je jedinou členskou krajinou Európskej únie, ktorá otvorene nesúhlasí s tým, aby bývalý poľský premiér zostal vo funkcii aj ďalšie funkčné obdobie. Súčasný mandát mu vyprší v máji.

 

Kaczynski je dlhoročný politický súper Tuska. Svoj postoj zdôvodnil slovami, že Tusk podporil plán EÚ pokutovať krajiny, ktoré neprijmú utečencov v rámci programu prerozdelenia, ktorý zlyhal čiastočne aj pre odpor Varšavy.

 

Kaczynski sa vo štvrtok večer vyjadril, že takéto pokuty by stáli Poľsko tri miliardy eur.

 

Tuskova kancelária bezprostredne nereagovala.

 

Európska rada určuje celkové politické smerovanie a priority EÚ. Jej členmi sú hlavy štátov alebo vlád 28 členských krajín, predseda Európskej rady a predseda Európskej komisie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies