Kaczynski chce byť opäť premiérom, za prezidenta nebude kandidovať

NETKY.SK • 11 September 2014, 17:03 • 2 min
Kaczynski chce byť opäť premiérom, za prezidenta nebude kandidovať

VARŠAVA - Líder konzervatívnej poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), expremiér Jaroslaw Kaczynski nebude kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Informoval o tom dnes vo Varšave hovorca PiS Adam Hofman.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov sa Kaczynski chce stať poľským premiérom a pripraviť PiS na prevzatie moci v krajine, uviedla rakúska agentúra APA.
     

Šance najsilnejšej opozičnej strany v parlamentných voľbách na jeseň 2015 nie sú zlé, pretože prieskumy verejnej mienky ju donedávna jasne favorizovali, aj keď po výbere lídra vládnucej Občianskej platformy (PO), dnes odstúpivšieho premiéra Donalda Tuska, za predsedu Európskej rady sa v súlade s očakávaniami zvýšili preferencie tohto subjektu.
     

Súboj Komorowski-Kaczynski sa tak v prezidentských voľbách na jar budúceho roka nezopakuje. PiS v nich vidí zrejme menšie šance na úspech.
     

Prezident Bronislaw Komorowski, ktorý je blízky PO, je už dlhší čas najpopulárnejším poľským politikom. Dôveruje mu 77 percent občanov, takže nie je vylúčené, že ho voliči potvrdia v najvyššej ústavnej funkcii už v prvom kole prezidentských volieb. Pred štyrmi rokmi sa rozhodlo o hlave štátu medzi Komorowským a Kaczynským až v druhom kole a navyše tesným rozdielom.
     

PiS zatiaľ svojho kandidáta na najvyšší post neoznámila, stať by sa tak malo až po jesenných komunálnych voľbách v Poľsku. Podľa informácií zo straníckych zdrojov by sa osobnosťou, ktorá by mala šance osloviť široké vrstvy voličov, mohol stať niekto z vedcov sympatizujúcich s PiS. V tejto súvislosti sa v poľských médiách spomína meno historika Andrzeja Nowaka či sociológa a europoslnaca Zdzislawa Krasnodebského.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies