Kaczynski: Budúcnosť vzťahov s Kyjevom závisí od jeho postoja k UPA

NETKY.SK • 30 Január 2017, 17:38 • 2 min
Kaczynski: Budúcnosť vzťahov s Kyjevom závisí od jeho postoja k UPA

VARŠAVA - Budúcnosť vzťahov medzi Poľskom a Ukrajinou závisí od postoja Kyjeva k dejinám, najmä k úlohe niekdajšej Ukrajinskej povstaleckej armády UPA. Vyhlásil to dnes líder poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski.

slovakia

left justify in out

"Stále nie je jasné, či sa Ukrajina vydá na cestu, ktorá je pre Poľsko neprijateľná, teda či bude udržiavať svoju historickú legitimitu v súlade s tradíciami UPA: tradíciami organizácie, ktorá sa dopustila ohavných zločinov proti Poliakom, alebo či sa vzdá tejto cesty," uviedol Kaczynski pre Poľský rozhlas.

 

Ako pripomenula agentúra UNIAN, dolná snemovňa poľského parlamentu (Sejm) schválila vlani v júli rezolúciu označujúcu zločiny spáchané Organizáciou ukrajinských nacionalistov (OUN) a Ukrajinskou povstaleckou armádou (UPA) voči Poliakom v oblasti Volyne v rokoch 1943-45 za genocídu. Sejm stanovil, že 11. júl bude dňom spomienky na obete tejto genocídy spáchanej ukrajinskými nacionalistami.

 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v máji 2015 pridelil OUN-UPA štatút bojovníkov za nezávislosť. Podľa poľských historikov zahynulo v oblasti Volyne približne 100.000 Poliakov. Ukrajinskí historici ale pripomínajú aj tisíce Ukrajincov zabitých v tomto období. Taktiež tvrdia, že počet obetí, o ktorom hovoria ich poľskí kolegovia, je prehnaný a hovoria o najviac 30.000 mŕtvych. S odvolaním sa na historické dôkazy taktiež pripomínajú, že mnoho Poliakov brutálne zavraždili príslušníci sovietskej tajnej služby NKVD, ktorí sa vydávali za bojovníkov OUN-UPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies