Kabinet súhlasil s legislatívny zámerom IT zákona

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 10:56 • 2 min
Kabinet súhlasil s legislatívny zámerom IT zákona

BRATISLAVA - Vláda v stredu na svojom rokovaní odobrila legislatívny zámer zákona o výkone správy v oblasti informačných technológií verejnej správy (ITVS).

slovakia

left justify in out

Ako uviedlo ministerstvo financií ako predkladateľ návrhu, revízia ustanovení platnej právnej úpravy je potrebná aj s ohľadom na vývoj v oblasti informačných technológií, ale aj s ohľadom na zmeny vo vnímaní a v stave realizácie informatizácie verejnej správy na Slovensku.


V súčasnosti zákon o informačných systémoch verejnej správy (ISVS) obsahuje podrobnú úpravu len vo vzťahu k štandardom ISVS, ktoré sú ustanovené výnosom o štandardoch. "Ostatné oblasti správy ISVS sú v zákone upravené buď len v minimálnej, všeobecnej rovine, bez podrobnej úpravy vykonávacími predpismi alebo vôbec," konštatoval predkladateľ v doložke vplyvov. Zároveň podľa neho tieto oblasti správy ISVS a jednotlivé povinnosti, ktoré zákon o ISVS ustanovuje, nie sú upravené systematicky, niektoré sa prekrývajú, nemajú logickú a procesnú súslednosť a nepokrývajú potrebné oblasti správy ISVS.


"Cieľom je prijatie návrhu zákona o výkone správy v oblasti ITVS, ktorý ustanoví komplexnú právnu úpravu správy ITVS tak, aby boli jednotným spôsobom pokryté všetky oblasti vedenia a riadenia v správe ITVS, od fázy plánovania a organizácie až po monitoring a hodnotenie," uviedlo ministerstvo.


Navrhovaný zákon by mal upravovať najmä nový pojem ITVS, ako aj vymedzenie riadenia v správe ITVS, pod ktoré budú patriť plánovanie a organizácia, obstaranie a implementácia, prevádzka, servis a podpora a monitoring a hodnotenie výkonu riadenia v správe ITVS. Nová právna úprava by tiež mal stanoviť pravidlá pre oblasť bezpečnosti, a to pre každú zo štyroch základných oblastí riadenia v správe ITVS.


Samotný legislatívny zámer v rozpočtovom roku 2015 a 2016 nezakladá zvýšené nároky na štátny rozpočet, na rozpočty obcí a vyšších územných celkov, ani na hospodárenie verejnoprávnych inštitúcií. Dopady na túto oblasť budú identifikované až v rámci paragrafového znenia návrhu zákona, ktorý by mal podľa uznesenia predložiť minister financií SR Peter Kažimír do vlády v roku 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies