Kabinet schválil súbeh príjmu z práce a dávok v hmotnej núdzi

NETKY.SK • 20 August 2014, 12:33 • 2 min
Kabinet schválil súbeh príjmu z práce a dávok v hmotnej núdzi

BRATISLAVA - Od začiatku budúceho roka sa má na Slovensku zaviesť súbeh príjmu z práce a poberania dávok v hmotnej núdzi. Vyplýva to z návrhu novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorý v stredu schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Nárok na pomoc v hmotnej núdzi majú mať pôvodne dlhodobo nezamestnaní ľudia, ktorí si našli prácu a ich zárobok nepresahuje dvojnásobok minimálnej mzdy, čo má byť v budúcom roku 760 eur. Má sa to vzťahovať aj na tých nezamestnaných, ktorí nepracujú viac ako jeden rok a nie sú evidovaní ako nezamestnaní na úrade práce. Prvých šesť mesiacov majú mať tieto osoby nárok na osobitný príspevok v sume 126,14 eura mesačne a ďalší polrok majú od štátu dostávať príspevok v sume 63,07 eura mesačne.

 

V súčasnosti má pôvodne dlhodobo nezamestnaný nárok na polročné poberanie osobitného príspevku v sume 63,07 eura v prípade, ak jeho hrubá mzda nepresahuje trojnásobok minimálnej mzdy, teda 1 056 eura. Vylučuje sa však súbeh poskytovania pomoci v hmotnej núdzi a osobitného príspevku. Ak teda v súčasnosti dostane pôvodne dlhodobo nezamestnaný osobitný príspevok, nemá už nárok na čerpanie dávok v hmotnej núdzi. 

 

Kabinet schválil aj návrh novely zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení. Novelou zákona sa majú do slovenského právneho poriadku prevziať európske smernice, ktoré majú zlepšiť kvalitu investícií inštitúcií zamestnaneckého dôchodkového zabezpečenia a ochraňovať tým investorov. Zavedením prísnejších požiadaviek sa podľa rezortu práce a sociálnych vecí zníži riziko zlyhania doplnkových dôchodkových spoločností (DDS) alebo zamestnaneckých dôchodkových spoločností, čo prispeje k vyššej stabilite finančného systému v rámci SR, ako aj v rámci celej Európskej únie. 

 

"Je vhodné vyžadovať od týchto inštitúcií, aby pri posudzovaní rizík obsiahnutých v ich investíciách predchádzali výhradnému alebo mechanickému spoliehaniu sa na úverové ratingy alebo ich využívaniu ako jediného parametra,“ uvádza ministerstvo práce a sociálnych vecí. Všeobecná zásada proti nadmernému spoliehaniu sa na úverové ratingy by preto mala byť podľa ministerstva začlenená do postupov a systémov riadenia rizík inštitúcií a prispôsobená ich osobitostiam. Novela zákona by mala byť účinná od 1. decembra tohto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies