Kabinet schválil návrh zákona o príspevku z eurofondov

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 10:53 • 2 min
Kabinet schválil návrh zákona o príspevku z eurofondov

BRATISLAVA - Návrh zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktorý v stredu schválila vláda, upravuje riadiace, implementačné a kontrolné mechanizmy v podmienkach SR. Dôvodom schválenia navrhovaného zákona sú zmeny viacerých pravidiel využívania eurofondov, ktoré obsahujú nové nariadenia Európskej únie (EÚ) pre nové programové obdobie 2014 až 2020.

slovakia

left justify in out

"Návrh zákona určuje postavenie a právomoci jednotlivých orgánov v procese využívania príspevkov z fondov Európskej únie, základné princípy riadenia a kontroly a procesné ustanovenia pri rozhodovaní o žiadosti," vyplýva z predkladacej správy. Navrhovaný zákon tiež upravuje konflikt záujmov pri poskytovaní pomoci z eurofondov. Účinnosť zákona je navrhnutá na 1. novembra, okrem ustanovení súvisiacich s vysporiadaním finančných vzťahov a správou pohľadávok, ktoré by mali nadobudnúť účinnosť 1. januára 2015. 

 

Súčasťou návrhu zákona sú novely súvisiacich právnych predpisov. V zákone o finančnej kontrole a vnútornom audite sa majú zmeniť ustanovenia o kontrole poskytovania finančných prostriedkov zo zdrojov EÚ v rokoch 2014 až 2020. "Návrh vychádzajúci z potreby aplikačnej praxe umožňuje orgánom verejnej správy SR pri vykonávaní predbežnej finančnej kontroly vykonať kontrolu na mieste u osoby, ktorej sa majú poskytnúť verejné prostriedky, alebo sa jej verejné prostriedky už poskytli," uvádza dôvodová správa k návrhu zákona. Takto by mali byť zabezpečené efektívne vykonávanie ex ante kontroly a dôkladnejšia ochrana verejných prostriedkov.

 

V zákone o pomoci a podpore poskytovanej z fondov Európskeho spoločenstva je zas navrhnutá relevantná úprava poskytovania európskych prostriedkov pre programové obdobie 2007 až 2013. Dôvodom novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy sú zmeny finančných tokov a potreba efektívnejšieho čerpania eurofondov v novom programovom období 2014 až 2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies