Kabinet odobril založenie s.r.o. s eurovým základným imaním

NETKY.SK • 20 August 2014, 13:43 • 2 min
Kabinet odobril založenie s.r.o. s eurovým základným imaním

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti (MS) navrhuje vytvoriť dva typy spoločností s ručením obmedzeným.

slovakia

left justify in out

Podľa vzoru Nemecka by sa mali deliť na tzv. riadne, v ktorých sa v absolútnom vyjadrení zvýši požiadavka na vytváranie základného imania a na start-up spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré bude možné vytvárať už so základnými imaním od jedného eura. Návrh je súčasťou novely Obchodného zákonníka, v stredu ho odobrila vláda.

 

V súčasnosti platná legislatíva vyžaduje základné imanie vo výške aspoň 5 000 eur, pričom vklad jedného spoločníka musí byť minimálne 750 eur. Po novom by sa požiadavka znížila na jedno euro. Aby sa však nezneužívala takáto forma obchodnej spoločnosti, rezort zavádza nové ustanovenia o kríze kapitálovej spoločnosti, či obmedzenie vyplácania zisku. Zároveň s.r.o., ktoré nebudú mať základné imanie aspoň 25 tis. eur, budú povinné tento údaj uvádzať na obchodných dokumentoch, pričom takáto spoločnosť môže mať najviac troch spoločníkov. 

 

Založiť s.r.o. so základným imaním už vo výške jedného eura, by podľa návrhu rezortu mohlo byť realitou od budúceho roka. "Takáto forma obchodnej spoločnosti sa samozrejme nebude hodiť na akýkoľvek typ podnikania, keďže nie je zrejme možné, aby na spoločnosť s takouto nízkou kapitalizáciou vlastnými zdrojmi nedopadali v podstate ihneď ustanovenia o kríze," podotýka MS v dôvodovej správe. 

 

Rezort spravodlivosti v rámci novely navrhuje ďalej zriadiť register diskvalifikovaných osôb. Obchodný zákonník vymedzí právny rámec pre diskvalifikáciu určitej osoby ako tzv. vylúčeného zástupcu. Podkladom pre vylúčenie má byť rozhodnutie vydané súdom. Toto rozhodnutie o vylúčení bude znamenať, že určitá osoba prestáva byť členom štatutárneho orgánu, dozorného orgánu, vedúcim organizačnej zložky podniku, vedúcim podniku zahraničnej osoby alebo prokuristom vo všetkých obchodných spoločnostiach alebo družstvách. "Predkladateľ nemá ambíciu rozširovať vylúčenie aj na pôsobenie v orgánoch iných právnických osôb (napr. štátny podnik), keďže predpokladá, že ich zakladatelia, resp. spoločníci sú v stave vyvodiť pri porušení povinností adekvátnu zodpovednosť," uvádza rezort spravodlivosti. 

 

Účinnosť novely Obchodného zákonníka sa predpokladá od prvého januára budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies